3D štampanje u punoj boji sa papirom

28.08.2013. | Architect Magazine

Za arhitekte, 3D štampanje je sve više popularniji alat koji nudi mogućnost realizovanja ideja u različitim materijalima. Plastika (ABS) i skrob (PLA) su najčešće korišćene supstance, mada je moguće štampati u drugim materijalima kao što su keramika, metali ili beton. Irska kompanija Mcor Technologies sada nudi 3D štampač koji štampa sa materijalom koji je arhitektama itekako poznat: papir.

Kako su magazini Forbes i The Economist izvestili, Mcor štampa ne samo da priža nove mogućnosti kao što je modelovanje u punoj boji, već i obećava 3D štampu sa samo 5 odsto od cene materijala za trenutne metode. Osnovana od strane braće Konora i Fintana Mekkormaka (MacCormac), kompanija Mcor nudi tehnologiju plastifikaciju selektivnog taloženja (SDL - selective deposition lamination), koja proizvodi modele od mnogo komada A4 papira sa adhezivom između svakog sloja. Za arhitekte, najbolja analogija bi bila konturni model vrlo velike rezolucije.

Jedna od najinteresantnijih funkcija je sposobnost da štampa tkz. „full-bleed“ 3D modele: Baš kao i kod „full-bleed“ 2D štampanja, Mcor mašina iseca višak materijala sa nožem od tvrdog metala, uklanjajući bele granice i ostavljajući zapanjujuće realne objekte - bez tragova koji se pojavljuju kod lasersko štampanih modela. Primeri realističkih prototip modela uključuju reprodukcije zgrada, proizvoda, organskih objekata, pa čak i ljudskih glava.

Niska cena 3D štampača Mcor će bez sumnje privući pažnju mnogima u projektantskim i dizajnerskim vodama. „Želeli smo da poremetimo status kvo“, izjavio je direktor Mcor kompanije, Konor Mekkormak. „Jedna je stvar što cene mašina opadaju, ali cene materijala za štampu idu u spurotnom pravcu, tako da smo mi smatrali da to sprečava ljude da 3D štampaju.“

Kompanija Mcor se udružila sa kompanijom za snabdevanje kancelarijskim materijalima Staples kako bi ponudili papir za 3D štampanje u svojim maloprodajnim objektima. Neće proći mnogo vremena pre nego što se studenti arhitekture pojave pred ispitnom komisijom sa 3D štampanim modelima u punoj boji.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...