INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Japanski mikro dom nalik fenjeru

16.08.2013. | Gradjevinarstvo.rs

Mi u redakciji portala Gradjevinarstvo.rs volimo male kuće, tako da smo bili uzbuđeni kada smo naleteli na ovu kuću koja prati trend mikro domova u Japanu, a kada kažemo mikro, mi govorimo o kućama koje nisu mnogo veće od parkinga.

Kuća „Srećne kapi“, japanskog arhitekte Jasuhiroa Jamašita (Yasuhiro Yamashita), je odličan primer ovoga. Tri metara široka i tri sprata visoka, dom ilustruje kjošo jutaku (kyosho jutaku) - arhitektonski pokret za promociju mikro domova u Japanu.

Smeo dizajn kuće je posledica nužde. Kuća se nalazi na dugoj i izuzetno uskoj parceli, tako da je arhitekta bio izazvan da napravi kuću koja je ujedno i prozračna i otvorena. Rešenje arhitekte Jamašita je bilo korišćenje fleksibilnih zidova koji pružaju obilne količine dnevne svetlosti, uramljujući kuću nalik papirnom fenjeru.

Providni zidovi daju čitavoj kući topao sjaj. Tri nivoa pružaju skromnih 60 kvadratnih metara stambenog prostora. U prizemlju je smeštena kuhinja sa malom trpezarijom i kupatilom, dnevna soba zauzima celokupan prvi sprat, a prostorija za spavanje se nalazi u potkrovlju.

Neobičan izbor građevinskih materijala koje je arhitekta iskoristio sprečavaju pojavu klaustrofobije. Imajući na umu japansku tradicionalnu skromnost u opremanju enterijera, kuća je u potpunosti otvorena - ćak su i podovi perforirani kako bi se omogućio prodor svetlosti i smanjio osećaj skučenosti.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;