Japanski mikro dom nalik fenjeru

16.08.2013. | Gradjevinarstvo.rs

Mi u redakciji portala Gradjevinarstvo.rs volimo male kuće, tako da smo bili uzbuđeni kada smo naleteli na ovu kuću koja prati trend mikro domova u Japanu, a kada kažemo mikro, mi govorimo o kućama koje nisu mnogo veće od parkinga.

Kuća „Srećne kapi“, japanskog arhitekte Jasuhiroa Jamašita (Yasuhiro Yamashita), je odličan primer ovoga. Tri metara široka i tri sprata visoka, dom ilustruje kjošo jutaku (kyosho jutaku) - arhitektonski pokret za promociju mikro domova u Japanu.

Smeo dizajn kuće je posledica nužde. Kuća se nalazi na dugoj i izuzetno uskoj parceli, tako da je arhitekta bio izazvan da napravi kuću koja je ujedno i prozračna i otvorena. Rešenje arhitekte Jamašita je bilo korišćenje fleksibilnih zidova koji pružaju obilne količine dnevne svetlosti, uramljujući kuću nalik papirnom fenjeru.

Providni zidovi daju čitavoj kući topao sjaj. Tri nivoa pružaju skromnih 60 kvadratnih metara stambenog prostora. U prizemlju je smeštena kuhinja sa malom trpezarijom i kupatilom, dnevna soba zauzima celokupan prvi sprat, a prostorija za spavanje se nalazi u potkrovlju.

Neobičan izbor građevinskih materijala koje je arhitekta iskoristio sprečavaju pojavu klaustrofobije. Imajući na umu japansku tradicionalnu skromnost u opremanju enterijera, kuća je u potpunosti otvorena - ćak su i podovi perforirani kako bi se omogućio prodor svetlosti i smanjio osećaj skučenosti.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...