Završena Katedrala od kartona u Krajstčerču

08.08.2013. | Gizmag

Izgradnja privremene Katedrale od kartona (Cardboard Cathedral) u Krajstčerču, Novi Zeland, projekat japanskog arhitekte Šigeru Bana (Shigeru Ban) je završena. Zgrada je naručena kada je zemljotres od 6,3 stepena Rihtera februara 2011. godine izazvao nepopravljivu štetu na Krajstčerč Katedrali.

Katedrala se delimično sastoji od kartonskih cevi koje su karakteristične za Šigeru Banov opus. Devedest i osam takvih cevi formiraju konstruktivne grede katedrala, a transportni kontejneri su takođe korišćeni u izgradnji katedrale.

Prema izveštaju novozelandske novine The Press, Skot Votson iz firme Naylor Love koja je bila glavni izvođač radova, predao je simbolični ključ (prigodno napravljen od kartona) biskupu Viktoriji Metjuzu tokom emotivne ceremonije tokom koje je katedrala predata anglikanskoj eparhiji.

Katedrala je prvobitno trebala da bude otvorena u februaru, ali je izgradnja odložena u više navrata, navodi The Press. Katedrala će biti otvorena za vernike 11. avgusta. Sa očekivanim životnim vekom od oko 50 godina, ona će nadamo se služiti prigodno sve dok se ne sastave novi planovi i sakupi novac za izgradnju stalne katedrale.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Lepa 24.02.2020.
Po istom principu brzine odbijati od legali...
Staviće bučne tramvaje umesto tihih trolejb...
Denis 14.02.2020.
Molim vas za informaciju koja je cena izola...
Dejan 11.02.2020.
De se moze kupiti alat i materijali za ovaj...
Molan 08.02.2020.
cena vakum lifta ,izvodjac u Srbiji. Sprat...