INFONET-468X60-BANNER

Radikalni projektni predlozi za novu Pen stanicu

05.06.2013. | Gizmag

Poput mnogih američkih železničkih stanica, njujorška Pen stanica (Penn Station) je senka onoga što je nekada bila. Pošto je rekonstrukcija stanice poremećen zbog njene lokacije ispod Medison skver bašte, Opštinsko umetničko društvo (MAS - Municipal Art Society) Njujorka se nada da će preseliti baštu i ponovo izgradi stanicu dostojnu 21. veka. Prošle nedelje, MAS je najavio četiri moguća projekta za Pen stanicu i Medison skver baštu kao deo svog konkursa koji ima za cilj da zameni ili adaptira trenutnu strukturu.

Cilj konkursa je bio da se preprojektuje Pensilvanija ili Pen stanica kao „urbana kapija“ i da se pomeri Medison skver bašta na novu lokaciju kako bi se omogućilo proširenje stanice. Ako se realizuje, ova obnova bi bila najradikalnija promena stanice od kako je originalna zgrada srušena 1963. godine i zamenjena sa trenutnom sa Medison skver baštom na vrhu.

Konkurs je požuren zbog isteka dozvole Medison skver bašte, za koji su njeni vlasnici želeli da je obnove u nedogled. Međutim, MAS, u saradnji sa Regional Plan Association, oformio je Alijansu za novu Pen stanicu sa ciljem obnavljanja dozvole za samo deset godina kako bi se podstakao ponovni razvoj lokacije. Konačnu odluku o dozvoli doneće gradsko veće Njujorka u julu, dok je konkurs pomoćno sredstvo u izgradnji slučaja.

Pobednički projekti

Diller Scofidio + Renfro i Josh Sirefman

Nazvan „Pen stanica 3.0“, biro Diller Scofidio + Renfro sa Džošom Sirefmanom, projekat je predstavljen kao grad u gradu i „porozna i svetlom okupana građanska struktura ispunjena različitim novim programima koji održavaju hibridnost savremenog urbanog života.“

Projektanti su ga videli ne samo kao transportni centar, već i kao destinaciju samu za sebe. Sastoji se od slojeva podeljenih u različite aktivnosti na osnovu vremena, od brzih aktivnosti na gornjim nivoima do sporijih na donjim. Ideja je da struktura ima kaskadni efekat kako se posetioc spušta ka vozovima. U ovom predlogu, Medison skver bašta bi bila preseljena na zapadnom delu zgrade Farli na Devetoj aveniji.

H3 Hardy Collaboration Architecture

Projekat arhitektonskog biroa H3 Hardy predstavlja način poboljšanja njujorških bitnih sistema. U ovom slučaju, ovi sistemi se smatraju javnim prostorima, razvojni projekti zabavnog, životnog, transportnog, obrazovnog i ekonomskog karaktera. Ključ za to je preseljenje Medison skver gardena na lokaciju od 6,4 hektara na zapadnim dokovima.

Projekat ne podrazumeva samo novu Pen stanicu, već i železničko proširenje na jugu, poboljšane pogodnosti i javni park od 1,2 hektara, maloprodajne komplekse i krovnu baštu od 0,8ha, novi Centar za obrazovanje i 222,9 hektara privatnog razvoja.

SHoP Architects

SHoP Architects planira da proširi glavni hol stanice Pen kako bi ga pretvorili u svetli, vazdušasti prostor koji projektanti vide kao centar novog odredišta nazvanog Gotam kapija. Bezbednost i železnički kapaciteti bi bili poboljšani i planirani su novi parkovi i pogodnosti u cilju privlačenja privatnih investicija kako bi pomogli u plaćanju projekta, kao i nova High Line koja bi spojila Pen stanicu sa preseljenom Medison skver baštom.

SOM

Projekat biroa SOM želi da proširi Pen stanicu na još dva gradska bloka sa brzim železničkim linijama za severoistočni koridor radi bolju uslugu prigradskog prevoza i direktne železničke veze sa aerodromima Džon F. Kenedi, LaGuardia i Njuvark.

Glavni fokus projekta bi bio ulazni hol kome bi dominirao dramatični ovalni svetlarnik. Namenski kolski pristupi i pešački prilazi okružnim područjima bi takođe bili uključeni. Maloprodajni prostori bi bili integrisani u saobraćajnim oblastima, kako bi se stanica uklopila besprekorno sa samim gradom. Prošireni peroni bi se spuštali do najnižeg nivoa.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;