INFONET-468X60-BANNER

Solarna ćelija iz štampača za dve sekunde

22.05.2013. | EKOkuće

Pomoću novog štampača Univerziteta u Melburnu moguće je štampanje solarnih ćelija veličine lista papira A3 formata. Program pomoću koga ovaj štampač može da štampa solarne ćelije je razvijen u saradnji nekoliko kompanija koje se bave obnovljivim izvorima enegije i Univeziteta u Melburnu.

Štampač solarnih ćelija može da pretvori plastiku ili metal u fotonaponski panel, i to u rasponu od veličine nokta do veličine lista papira A3 formata. Sa Univerziteta u Melburnu smatraju da će ovako nastali fotonaponski paneli moći da se koriste za proizvodnju električne energije na krovovima zgrada, staklenim površinama i ličnim uređajima kao što su laptop ili mobilni telefon. Za samo tri godine, istraživači su uspeli da povećaji izlaznu veličinu panela sa samo 2cm na 30cm širine.

Ovaj štampač koristi poluprovodno mastilo, a kapacitet proizvodnje mu je jedna solarna ćelija na svake dve sekunde. S obzirom da se štampanje vrši na fleksibilnim materijalima, solarne ćelije dobijene na ovaj način imaju raznoliku primenu u odnosu na silicijumske solarne panele. Tim istraživača nastavlja da radi na usavršavanju i tome da ovaj štampač bude finansijski dostupniji. Njegova trenutna cena je 200.000 dolara.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;