INFONET-468X60-BANNER

Proglašeni pobednici konkursa za projektovanje nebodera magazina eVolo za 2013

15.03.2013. | Gradjevinarstvo.rs

Magazin eVolo je objavio pobednike svog spektakularnog međunarodnog takmičenja za projektovanje nebodera za 2013. godinu. Novitet, bilo tehnička ili estetska, je na dnevnom redu i iako niko ne bi trebalo da očejuje da vidi ostvarenje bilo kog od ovih projekata u bilo kom trenutku u narednih 3.000 godina, približno, mnogo je dopadljivih projekata i urbanističkih rešenja koje bi vredelo istraživati. Prirpemite se da suspendujete nevericu.

Nagrade se dodeljuju za smele koncepte nebodera koji se dostavljaju direktno ovom arhitektonskom časopisu, i to treba naglasiti, a ne za stvarni projekat nezavšrenog ili izgrađenog nebodera tokom poslednjih 12 meseci.

Prva nagrada je otišla u ruke Derka Perocija (Derek Perozzi) za njegov upadljiv neboder Polarni kišobran (Polar Umbrella - na slici gore) - plutajuća gljiva u obliku oblakodera, čija kapa obezbeđuje hlad i time pomaže u ponovom rastu polarnih ledenih kapa. Sam grad je zamišljen delom kao istraživački objekat, delom turistička atrakcija, i projektanti su namerili da bi mnogi takvi gradovi mogli biti izgrađeni tamo gde ja osenčenje najpotrebnije.

Fobija neboder (Phobia Skyscraper - na slici iznad), arhitekata Dariusa Maikofa i Elodija Godoa, osvojio je drugu nagradu na takmičenju. Neboder je oblikom nalik humki termita i skup je prefabrikovanih jedinica ugrađenih u praznu kulu napravljenu od recikliranih industrijskih materijala. Zgrada ima namenu da morfira i da se razvija tokom vremena kako bi odražavala potrebe svojih stanara.

Neboder Svetlosni park (Light Park - slika iznad), arhitekata Ting Ksua i Jiming Čena je nagrađen trećim mestom. Ovaj plutajući grad je predlog dodavanja rekreativnog prostora gradovima bez potrebe za rušenjima. Iako je opisan da je u obliku pečurke, on izgleda više nalik meduzi, sa zvonom ispunjenim helijumom koji ga održava na nebu.

Dodatnih 24 projekata su dobili pohvale žirija, a moramo izdvojiti i projekat Moses naših arhitekata Miloša Vlastića, Vuka Đorđevića, Miloša Jovanovića i Darka Markovića, koji je prikaz na slici gore i koji je odneo specijalno priznanje. Sve u svemu, 625 projekata je dostavljeno iz 83 različite zemlje.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;