Kontejneri transformišu sirotište u Južnoj Africi

19.02.2013. | Gizmag

Poslednji naš tekst vezan za korišćenje kontejnera kao gradivnih blokova je bilo sa O + A festivalom u Amsterdamu. Ovaj primer je prikazivao privremeno korišćenje transportnih kontejnera, a sada bismo želeli da vam predstavimo trajnu upotrebu (koliko kontejneri i zgrade mogu biti trajne) sa projektom Novog jerusalimskog sirotišta u Gautengu, Južna Afrika, arhitektonsko biroa 4D and A Architects. Projekat je jedan od najambicioznijih upotreba kontejnera koje smo videli, i u njemu se ukupno koristi 28 transportnih kontejnera.

Arhitekta Mia Anfild iz biroa 4D and A Architects je rekla da je ideja za korišćenje transportnih kontejnera došla iz činjenice da su već dva kontejnera postojala na gradilištu za skladištenje. Biro je već bio zainteresovan za rad Adama Kalkina, američkog arhitekte i stručnjaka za prefabrikaciju koji je među prvima koristio transportne kontejnere za izgradnju kuća. Arhitekte su, čini se, jednostavno sabrali dva i dva.

Završen decembra 2011. godine, ceo period izgradnje je trajao šest meseci, iako Anfild ističe da je bilo nekih odlaganja zbog dostave materijala na gradilište, od kojih su mnogi bili donirani. Projekat koristi 28 kontejnera, svaki je dimenzija 12 sa 6 metara, i oni se koriste i vertikalno i horizontalno.

Jedan od obzira pri izgradnji sa kontejnerima jesu termalne performanse, posebno tokom hladnog vremena ili preterano toplih, sunčanih dana. Arhitekta Anfild je rekla da su mere povodom toga preduzete i da uključuju „orijetnaciju zgrade, zaštitu od sunca od drvenih panela, korišćenje krovne bašte za dobijanje termalne mase, kao i penastu izolaciju kontejnera“. Kontejneri su podignuti na podijumima kako bi se postigao protok vazduha.

Kao deo projekta, stara zgrada od cigle je renovirana i pretvorena u novu kuhinju i trpezariju. Sirotište je takođe opremljeno sa solarnim termalnim i fotonaponskim sistemima.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...