Projekat mikro-apartmana u Njujorku

05.02.2013. | Gizmag

Izložba u Muzeju grada Njujorka predstavlja nedavno prvonagrađeni arhitektonski projekat „adAPT“ mikro-apartmana koji je raspisao gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg. Izložba pod nazivom „Pravljenje mesta: Novi modelu za stanovanje“, u organizaciji Muzeja grada Njujorka i Saveta za stanovanje i planiranje grada Njujorka, otvorena 23. januara daje njujorčanima priliku da vide neke od odlike projekta razvoja mikro-apartmana koji će biti završen u septembru 2015. godine.

Stručni žiri je izabrao projekat tima koga čine kompanije Monadnock Development LLC, Actors Fund Housing Development Corporation, i arhitektonski biro nARCHITECTS. Projekat je izgradnje prve zgarde sa mikro-apartmanima u Njujorku. Pobednički projekat, nazvan „Moj mikro Njujork“ (My Micro NY), imaće 55 novih mikro jedinica, od kojih će 40 odsto biti veoma pristupačno u odnosu na ekstremno skupo njujorško tržište nekretnina.

Izložba prikazuje maketu mikro apartmana u punoj veličini od 30,19 kvadratnih metara (stan veličine koji je zabranjen u većini delova grada Njujorka), koji je u potpunosti opremljen tako da odražava novi životni stil i demografski promene stanovništva Menhetna. Apartmani će imati velikodušne spratne visine od 2,7 do 3 metara, kao i francuske balkone, sa površinama od 23,22 do 34,37 kvadratnih metara.

Prostorno efikasni apartmani koriste kombinaciju trnsformišućeg nameštaja kako bi se obezbedile četiri sobe u okviru jednog prostora, kao što su zidni kreveti ugrađeni iza sofe, ili klizni zidovi koji skrivaju u sebi ormare pune dubine. Skladištenje je obebzbeđeno putem prostora iznad kuhinje, dok komapktne kuhinje uključuju ostavu pune visine i frižider pored šporeta, kao i prostor za konvencijalnu mikotalasnu pećnicu.

Izložba naglašava dve različite zone pod nazivom „Alati“ za kuhinju, kupatilo i skladišteni prostor, kao i „Platno“ za fleksibilni prostor koji služi kao životni i spavaći prostor. Zgrada „My Micro NY“ će takođe imati veparnicu, magacin i prostorije za fitnes.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...
DARKO 12.07.2021.
Zato što su najkorumpiranija državna instit...
Rasa 08.07.2021.
Koji je uslov za dobijanje subvencije za fa...