INFONET-468X60-BANNER

Bosco Verticale: Prva svetska vertikalna šuma se bliži završetku u Milanu

17.01.2013. | Inhabitat

Još 2011. godine smo izvestili o projektu Bosco Verticale - novoj superstrukturi sa prvom vertikalnom šumom na svetu u Milanu, Italija. Iako su mnogi bili skeptični kada je bila u pitanji izvodljivost izgradnje, arhitektonski biro Boeri Studio izveštava da je struktura svakako više od čiste fantazije - u stvari, ona je na putu da bude završena ove godine.

Dosta smo pisali o zelenim, vertikalnim, neboderima koji integrišu zelenilo u svojoj fasadi, ali za razliku od tih, mnogobrojnih, projekata, evo jednog koji će biti više od samog koncepta. Projektovan od strane Stefanoa Boerija (Stefano Boeri) arhitekte, akademika i bivšeg urednika arhitektonskog magazina Domus. Njegov projekat Bosco Verticale je struktura od 27 spratova koja se uzdiže i trenutno je u izgradnji u Milanu u Italiji. Kada bude izgrađen, on će postati prvi svetski neboder sa vertikalnom šumom.

Dve kule projekta su već dostigle punu visinu, a od aprila 2012. godine radnici su počeli sa postavljanjem drveća na strukturu. Iako je gradnja usporena zbog kiša i snegova u Milanu tokom poslednjih par meseci, očekuje se da će gradnja u punom jeku započeti uskoro kako bi se izgradnja završila do kraja 2013. godine.

Milano je jedan od najzagađenijih gradova na svetu, a projekat Bosco Verticale ima za cilj da ublaži neke od ekoloških šteta koje su nanete gradu urbanizacijom. Projekat se sastoji od dva solitera visoke gustine sa integrisanim sistemima fotonaponske energije i drvećem i vegetacijom koja je zasađena na fasadi.

Objekat Bosco Verticale predstavlja sistem koji optimizuje, obnavlja i proizvodi energiju. Prekriven biljkama, objekat pomaže u balansiranju mikroklime i u filtraciji čestica prašine koje se nalaze u urbanom okruženju (Milano je jedan od najzagađenijih gradova u Evropi). Raznovrsnost biljnog života i njihovih karakteristika proizvodi vlažnost, apsorbuje ugljen-monoksid i čestice prašine, proizvodi kiseonik i štiti zgardu od akustičkog i radijacijskog zagađenja. Sve ovo zajedno ne samo da unapređuje kvalitet životnog prostora, nego i pruža uslove za dramatične uštede energije tokom cele godine.

Svaki apartman u objektu imaće balkon na kome će biti zasađene biljke koje su sposobne da odgovore na vremenske uslove u gradu - osenčenost će biti dostupna leti, dok će ujedno filtrirati zagađeni, gradski, vazduh; dok će zimi ogoljeno drveće dozvoliti prodor preko potrebne sunčeve svetlosti unutar prostora. Navodnjavanje biljaka biće odrađeno filtracijom i ponovnim korišćenjem sivih voda koje se proizvode u neboderu. Dodatno, fotonaponski energetski sistemi i vetrogeneratori doprineće samo održivosti nebodera.

Biljke pomažu u zarobljavanju ugljen-dioksida i prašine iz vazduha, smanjuju potrebu za mehaničkim hlađenjem i grejanjem stanova u soliterima, i pomažu u ublažavanju efekta urbanog toplotnog ostrva okoline - posebno tokom leta, kada temperature mogu dostići i preko 38 stepeni Celzijusa.

Dve kule su visine od po 80 i 112 metara, i zajedno imaju kapacitet da smeste 480 stabala velike i srednja veličine, 250 malih stabala, 11.000 biljaka niskog rastinja i 5.000 žbunja (to je ekvivalent od skoro 1,2 hektara šume). Vrste drveća su izabrane na osnovu toga gde bi one trebalo da budu postavljene na fasadama zgrada i bilo je potrebno više od dve godine rada sa botaničarima kako bi se odlučilo koja vrsta drveta je najprikladnija za zgrade i klimu. Biljke koje se koriste u projektu su posebno uzgajane za izgradnju kako bi se postepeno aklimatizovale uslovima koje će doživljavati onda kada budu postavljene na zgradama.

S obzirom na nedostatak zelenih površina u gradu, urbano okruženje Milana ne promoviše biodiverzitet. Novi zasadi će obezbediti urbani ekosistem koji će biti u stanju da podrži prisustvo ptica i insekta. Bosco Verikale ima potencijal da uspostavi ekološku ravnotežu grada i da stvori samodovoljni ekosistem.

Još impresivnija je činjenica da je izgradnja solitera koštala samo pet odsto više od prosečnog nebodera, a vertikalni dizajn projekta obezbeđuje prostor koji je jednak površini rastinja od 50.000 kvadratnih metara. Struktura će sigurno postati presedan ne samo za novogradnju u Milanu, već i za slične gradove koji su bili svedoci istog nivoa urbanizacije. Inovativni koncept pruža održivi model za pošumljavanje u okviru granica razvijenog grada.

Projekat i koncept nebodera Bosco Verticale jeste odgovor na preteranu urbanizaciju i nestanak prirode iz naših okruženja i života. Arhitekta primećuje da ako bi se ove modularne jedinice izgradile kao slobodnostojeće strukture preko jedne površine, za izgradnju bi bilo potrebno 50.000 metara kvadratnih zemlje i 10.000 metara kvadratnih šume. Neboderi Bosco Vertikale su prvi deo njegov predloženog projekta BioMilano, koji predviđa izgradnju zelenog pojasa oko grada i inkorporiranje šesdeset napuštenih farmi, koje su na rubu grada, i njihovu revitalizaciju za društveno korišćenje.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;