INFONET-468X60-BANNER

Postavljanje granice ugljeničnog otiska za beton

13.12.2012. | Building Green

"Kada je reč o građevinskim proizvodima, smanjenje emisije ugljen dioksida iz betona je jedna od najznačajnijih aktivnosti koju građevinski sektor može da preduzme", kaže Ed Mazrija (Ed Mazria), osnivač i izvršni direktor programa Architecture 2030. Iako postoje mnogi načini da se smanji taj otisak, bez jasnih pravila koja definišu kako se meri uticaj, nezgodno je pratiti napredak ili obezbediti podsticaje. Novo "pravilo za kategoriju proizvoda" (PCR - product category rule) za beton bi moglo da pomogne.

"Postoji realna šansa za poboljšanje ugljeničnog otiska za beton kroz mešoviti dizajn", kaže Kejt Simonen, docent na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Vašingtonu i direktor foruma Carbon Leadership Forum koje je i izdalo PCR. "Beton je ujedno materijal koji ima značajni globalni uticaj i materijal koji se može prilagoditi bez previše problema", objašnjava Simonen. Kada se performanse betonske mešavine dovedu u pitanje, kaže ona, dobavljači prosto mogu lako prilagoditi mešavine kako bi smanjili uticaj na životnu sredinu.

Potražnja za jasno definisanim pravilima koji regulišu izveštavanje o uticaju proizvoda na životnu sredinu je dostigla kritičnu tačku 2011. godine, gde je program Architecture 2030 (o kome smo već pisali) pozvao stvaranje indeksa ugljeničnih otisaka građevinskih materijala. Takođe je Savet zelene gradnje SAD-a, sa svojim programom LEED v4 predložio kredite koji nagrađuju proizvode sa deklaracijom o životnoj sredini (EPD - environmental product declarations).

Pravilo za kategoriju proizvoda (PCR) koju je forum "Carbon Leadarship Forum" razvio diktira kako da se obavi procena životnog ciklusa i stvaranje EPD-a sa dovoljno specifičnosti kako bi bilo moguće upoređivanje EPD-ova različitih proizvođača. On takođe omogućava "jednolično izveštavanje" kako bi podržalo ciljeve smanjenja emisije ugljenika postavljene u Izazovu 2030 za građevinske proizvode programa Architecture 2030.

Nacionalna asocijacija proizvođača gotovog betona (NRMCA - National Ready-Mixed Concrete Association) Sjedinjenih Američkih Država podržava ove napore i namerava da postane "EPD programski operator" kada PCR bude finalizovan, prema Lionelu Lemaju, potpredsedniku za održivi razvoj NRMCA. Kao programski operater, on će pružiti nezavisnu verifikaciju EPD-a.

"Mi želimo da modelujemo dobre prakse i pozabavimo se sa ključnim mogućnostima i ograničenjima procenama životnog ciklusa materijala i EPD-a", primećuje Simonen. Oni su izabrali da prvo rade na PCR za beton zbog ogromne mogućnosti za smanjenje emisija ugljenika, i zbog toga što je stvaranje pravila za beton posebno izazovno, imajući u obzir varijabilnost proizvoda.

"Postoji doslovno milioni proizvoda; svaka fabrika ima na hiljade mešavina", objašnjava Lemaj. Dakle, pored svih standardnih pitanja koje EPD moraju da reše, ovaj mora da definiše unapređeni pristup koji omogućava da niz sličnih mešavina bude pokriveno jednom deklaracijom proizvoda (EPD).

Podrška građevinske industrije

Fil Vilijams (Phil Williams), potpredsednik građevinske kompanije Webcor iz San Franciska, SAD, je dokumentovao ugljenični otisak na svojim projektima i uzbuđen je zbog toga što ova pravila mogu doneti neke doslednosti. "Ako bi za čelik, beton i drvo postojala različita pravila za izračunavanje strukturalne snage, inženjeri bi imali veoma težak posao da procene koji bi materijal bio pravi za određenu primenu", dodaje on. Ugljenični otisak kompanije Webcor odlazi na lanac dobavljača sa 99,6 odsto emisija ugljenika, dok samo 0,4 odsto odlazi na njihove radnje.

Frensis Jang (Frances Yang), građevinski inženjer Arup-a iz San Franciska, zadovoljna je rezultatima. Postojalo je veliko interesovanje među inženjerima i dobavljačima betona za preduzimanje ovog koraka, primećuje ona, jer su predloženi LEED v4 krediti stvorili novu mogućnost da beton doprinese sertifikaciji nekog projekta.

U trenutnim verzija LEED programa (2009), poeni su dostupni za korišćenje čelika (sa njegovim podrazumevanim recikliranim sadržajem) i drveta (ako je lokalno i FSC sertifikovano), ali oni nisu distupni za koriščenje betona. "Mi mislimo da su deklaracije proizvoda (EPD) prvi korak za dobijanje prave transparentnosti i pravih informacija", kaže Jang.

PCR definiše kako da napravite EPD za sam beton, a ne za proizvode od kojih je napravljen. Dobavljači gotovog betona i građevinske kompanije koji žele da uporede različite metode izgradnje i dalje će morati da odgovaraju za svoje procese za upoređivanje izlivanja na licu mesta sa prethodnim izlivanjem, na primer.

Međunarodni sukobi

PCR su trebali da budu globalno poravnati gde god da je to bilo moguće, ali nakon što je ovaj proces započet, još jedan napor je pokrenut u kome su uključeni svi proizvođači cementa u svetu, osim onih iz Sjedinjenih Američkih Država. Dve grupe su aktivno radile da usklade svoje deklaracije, ali neke ključne razlike su ostale.

Dejvid Šepard (David Shepherd), direktor održivog razvoja Udruženja proizvođača Portland cementa SAD-a, nije zabrinut zbog suprostavljenih standarda. "Postoje značajne razlike u načinima na koji se cement i beton prodaju", objašnjava on što zahteva razlike u deklaracijama. U SAD-u, cement i dodatni cementni materijal se kombinuje na osnovu serije u fabrici gotove mešavine, dok se u Evropi većina cementa prodaje kao prethodno pomešana mešavina.

Da li će se PCR koristiti?

Lemaj je pragmatičan o verovatnom prijemu koji će ovaj PCR-a dobiti u građevinskoj industriji. Potrajaće dok se ne priviknu, kaže on. Par lidera u industriji već se prihvatilo, dok drugi slede njihov primer polagano i u zavisnosti od potražnje od svojih klijenata. Vilijams se sa ovim slaže, ističući da klijenti kompanije Webcor retko traže podatke o ugljeničnom otisku kompanije.

Projekat Architecture 2030 namerava da uradi svoj deo kako bi probudio interesovanje: "Radujemo se preduzimanju narednih koraka: Izračunavanju ugljeničnog otiska za betonske mešavine, postavljanje industrijskog repera, smanjenje ugljeničnih emisija i angažovanje arhitekata da specifiraju u svojim projektima nisko-ugljenični beton", kaže Ed Mazrija.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;