INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Koliko je LEED zelen?

26.11.2012. | Design Build Source

Javna bura je izbila širom Sjedinjenih Američkih Država oko pitanja sistema sertifikacije LEED (Leadership in Energy Efficiency and Design) i da li su ili ne standardi potrebni za sertifikaciju dovoljno strogi kako bi se zaista postigli realni ekološki dobici u zgradama i izgradnji.

Bura je bila pokrenuta zbog članka objavljenog krajem prošlog meseca u USA Today, u kome se tvrdi da je širom zemlje Savet zelene gradnje Sjedinjenih Američkih Država (USGBC - United States Green Building Council) pomogao hiljadama izvođača da dobiju milione dolara poreskih olakšice na osnovu dodele "zelene" sertifikacije pod sistemom koji nagrađuje manje, jeftinije korake koji imaju manje ili nimalo dokazane ekološke koristi.

Neki lokalni saveti širom SAD-a dodeljuju poreske olakšice za zgrade koje ispunjavaju LEED standarde ili dozvoljavaju zgardama koje su LEED sertifikovane da budu više nego što bi to inače bilo dozvoljeno prema urbanističkim pravilima.

Hotel "Palazzo Las Vegas", od 50 spratova sa LEED Silver sertifikacijom, prema izveštaju, imaće 27 miliona dolara poreskih olakšica u periodu od deset godina zbog njegove LEED Silver sertifikacije, iako su izvođači u mnogim slučajevima preuzimali najlakše i najjeftinije korake u dizajnu i izgradnji zgrade. U članku se kaže da u nekim slučajevima, zgrada donije LEED kredite za korake koji nisu zahtevali dodatni trud, kao što je korišćenje reciliranog čelika i betona.

Izveštaj takođe tvrdi da Savet zelene gradnje SAD-a nije odgovoran nikome u administrativnom telu sistema, što samim tim implicira da se može lako nameštati.

Ono što nije iznenađujuće, jeste da je predsednik Saveta zelene gradnje SAD-a Rik Fedrici (Rick Fedrizzi) uzvratio udarac. Nasuprot optižbama o neodgovornosti, Fedrici kaže da je LEED sistem razvijen od strane tehničkih komiteta "najvišeg kalibra", gde se svaka promena u sistemu odobrava kroz demokratski proces i da je ona otvorena za pritužbe i komentare javnosti.

Osim toga, nastavlja Fedrici, mnoge od strategija o kojima je članak usvojio negativan ton: korišćenje recikliranih građevinskih materijala, namenjeni hibridni parking prostori, blizina prevoza i smeštanje u gusto naseljenim oblatsima su stvarno važne strategije koje su odvele graditelje i investitore u zeleni gradnju i isporučile na hiljade boljih objekata širom sveta.

Fedrici priznaje da LEED program nije savršen, ali dodaje da se on stalno razvija i da će LEED v4 - četvrta verzija ovog programa - nastaviti ovaj proces.

"Savet zelene gradnje Sjedinjenih Američkih Država je ponosan što su ove mere, koje su nekada smatrane izuzetnim, sada industrijski standard", kaže on. "To je razlog zašto mi stalo podižemo letvicu. Mi smo možda jedina organizacija koja je stvorila program koji, kada ga tržište zaista zavoli, mi ga učinimo još više izazovnijim."

Širom Sjedinjenih Američkih Država, LEED je stekao široko komercijalno prihvatanje. Ali, kako se on nosi sa sudom javnog mnjenja u velikoj meri zavisi od javnog reagovanja na medijske priče poput one objavljene od strane USA Today.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;