INFONET-468X60-BANNER

Ruralna kuća kombinuje široke vidike, bezbednost i privatnost unutar zidova od stakla

06.11.2012. | Gizmag

Šta da radite ako vaš klijent želi kuću od stakla ali se ujedno plaši gramljavina? Ako ste nagrađivani arhitekta Tomas Fajfer (Thomas Phifer), projektovali biste kuću Taghkanic House na parceli veličine od 81 hektara u njujorškoj Hadson dolini. Kuća koja je pametno osmišljena i kombinuje otvorenost i sigurnost, je trenutno na prodaji za 6,75 miliona dolara (ili sa dodatnih 60,7 hektara za 8,5 miliona dolara).

Kuća Taghkanic je velika, sa povšinom od 820 kvadratnih metara. Najočiglednija karakteristika je stakleni paviljon (sa 167 kvadratna metra površine) sa visinom plafona od 4,6 metara, koji arhitekta Fajfer naziva "slavljenički prostor". Paviljon ima poglede od 360 stepeni na Hadson dolinu i Katskil planine, i iz mnogih uglove se čini da sama sedi na vrhu travnatog, stepenastog brda.

To je zbog činjenice da je najveći deo kuće (650 kvadratnih metara) podzemni, smešten ispod nabujalog zelenog krova. Podzemne prostorije su izgrađene duž prednje i zadnje strane kuće, i imaju velike prozore i vrata od stakla koji omogućavaju prodor dnevne svetlosti. Hodnici između soba primaju svetlost putem svetlarnika koji su ubačeni u zeleni krov.

Kao što je već pomenuto, vlasniku kuće se dopala ideja o staklenoj kući, ali je želeo da bude više zaštićen od nevremena. Ovo, u kombinaciji sa iskustvom iz detinjstva o podzemnom kući jednog komišije u Južnoj Africi, rezultiralo je neobičnom hibridnom prirodom Taghkanic kuće. Mešanje osećaja doma sa prirodom i uglavnom podzemnom kućom je izazovan zadatak koji je izuzetno dobro sproveden ovde.

Prilično je teško dobiti osečaj za ukupnu strukturu kuće na fotografijama prikazanim u ovom članku, uglavnom zbog nedostatka konvencijalnih funkcija. Mi ćemo početi našu turneju po Taghanic kući gledajući sve četiri strane, počevši sa sledećom fotografijom zadnje strane kuće, koja je proizvoljno određena kao strana sa bazenom, i zatim ćemo se kretati u smeru suprotnom od kazaljki na satu oko kuće.

Dvorište i bazen štrče iz centra kuće, koji je na ovoj strani obeležen sa malim produžetkom zastakljenog paviljona. Primetićete prozore i vrata od podzemnih prostorija koji izviruju ispod zelenog krova. Postoji određeni broj stabala koja rastu na krovu. Zapravo zemljište nije dovoljno debelo da podrži rast drveća, ali su ona ankerisana u dodatnom sloju zemljišta koji je podržana od strane konstrukcije kuće. Možete i sa desne strane kuće videti okolini teren u nagibu koji se sastaje u ravni sa zelenim krovom.

Naš prvi pomak od 90 stepeni dovodi nas na desnoj strani kuće. Glavne karakteristike koje ovde možemo primetiti su okosnice podzemnih prostorija koje izranjaju ispod zelenog krova u prednjem i zadnjem delu kuće. Drveće posađeno na krovu jasno pokazuju ovo, kao što to i čini blagi uspon okolnog travnjaka koji se susreće sa krovom. Na ovoj fotografiji, mrežasti zastori prekrivaju zidove paviljona.

Fotografija iznad predstavlja pogled na kuću rotiran za oko 45 stepenu u smeru suprotnom od kazaljki na satu u odnosu na prethodnu. Stakleni prozori i vrata od šest prednjih spavaćih soba pružaju izvanredne poglede na dolinu Hadson, dok su u isto vreme dobro izolovane od aktivnosti u zadnjem delu kuće. Struktura u obliku kutije na uglu je ulaz u Taghkanic kuću. To je jedini višestepeni deo strukture, koji obezbeđuje pristup staklenom paviljonu, kao i podzemnom delu kuće.

Ovaj frontalni izgled Taghkanic kuće jasno pokazuje odnos između podzemnih prostorija i zastakljenog paviljona. Spavaće sobe su odvojene zidovima koje daju svakoj sobi privatnost, što je praktično jer svaka od njih na taj način dobija i malo zasebno dvorište. Ova fotografija lepo pokazuje upečatljive pejzažne elemente ukupnog dizajna kuće.

Drugi pomak od 90 stepeni nas vodi do leve strane staklenog paviljona. Tu se vidi da je kuća urezena u brdu. Kao rezultat toga, na ovoj strani zeleni krov je na nivou okolne topografije. Primetimo da su zastori ovde zatvoreni, ali oni nisu neprozirni, kao što možete i videti jer se okolno drveće ocrtava iza njih.

Uprkos minimalističkom dizajnu kuće, ona je prepuna sa udobnim dodacima. Ugradne pogodnosti uključuje šest spavaćih soba, šest kupatila, medijska soba, moderna kuhinja, trpezarija, niša za obedovanje, unutrašnji bazen, i klimatizovana soba za sir (nismo bili u stanju da pronađemo drugu kući sa klimatizovanom prostorijom za skladištenje sira - sigurni smo da ona postoji izvan prodavnica sira, ali izgeda da je retkost).


 
Izvan kuće nalazi se bazen i vrt, teniski teren, teren za boćanje, osenčeni deo za sedenje pored ulaza u kuću, organski povrtnjak i gostinjska kuća sa tri spavaće sobe. Pristup između staklenog paviljona i podzemnih prostorija je postignut korišćenjem elegantnih stepenica.

Veoma mali broj nas će živeti u kući koja izražava ovoliki nivo kreativnosti i prefinjenosti. Uprkos tome, kada vidite ove fotografije, teško je sebe ne zamisliti kako uživate u njoj. Inspirativni snovi i stvaralačka lepota je verovatno važniji doprinos civilizaciji nego udomljavanje bogatih. Ovo organsko arhitektonsko remek delo je odlično na više nivoa.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;