INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Biblioteka Fernando Botero, Medelin, Kolumbija

25.10.2012. | Arch Daily

San Kristobal je urbano naselje koje je smešteno na zapadnim brdima grada Medelina duž uske doline potoka Iguana. Izuzetni klimatski uslovi čine ovo naselje jednim od glavnih gradskih izvora poljoprivrednih proizvoda, posebno cveća, povrća i voća.

Biblioteka Fernando Botero je deo ambicioznog urbanističkog plana bez presedana u istoriji San Kristovala, čiji je cilj oživljavanje gradskog centra kroz uvođenje kulturnih objekata i usluga, sa namerom da zadovolje najhitnije socijalne potrebe stanovništva sa pretežno niskim prihodima koje je dugo bilo marginalizovano od državne politike socijalnog ulaganja.

"Genius Loci" (duh mesta / preporučujemo da pogledate tekstove na našem portalu pod imenom "Rečnik arhitektonskog projektovanja") ovog poluurbanog područja pokazuje jaku vezu sa prirodom. Slomljena površina i strma topografija San Kristovala generiše određenu urbanu morfologiju, koja izlaže bočne zidove zgrada i njihove nasumično raspoređene prozore, stvarajući interesantnu urbanu teksturu "gradske perforacije". To je razlog zašto je čitljivost otvora ili "perforacija"u urbanom tkanju kao otvore ka spoljašnjosti jeste geneza ovog arhitektonskog projekta.

Smešten u samom centru naselja, objekat ima formu mišićavog ali ipak spokojnog horizontalnog tela usidrenog u topografiju. Njegove proporcije usavršavaju stanje metropolskog obima naprema urbanog pejzaža i domaćeg obima prema susedstvu. Njegova lokacija je u skladu sa dinamikom urbanog tkanja, stvarajući, na severnoj strani, pešački bulevar na tragovima antičkih puteva, olakšavajući povezavanje sa budućim urbanim objektima. Dok na jugu, trg u službi vidikovca sa direktnom vezom sa glavnim trgom u San Kristobalu uokviruje pristup centralnom holu zgrade.

Iako njen jezik sugeriše očigledan kontrast spontanoj i tradicionalnoj lokalnoj arhitekturi, fasada intrepretira i reprodukuju suptilne karakteristike konteksta stvaranjem dijaloga kroz nasumičnu igru nabora, šupljina, praznina i perforacija. Zapečaćeni monolitni izgled zgrade je u suprotnosti sa njenom izvajanom unutrašnjošću, gde iznenađujuće prostorne dimenzije izlažu kompleksnu anatomiju poželjne perspektive svetlosti i prirode, koja je uvek prisutna iz različčitih uglova i postora iz unutrašnjosti zgrade.

Arhitektonski program obuhvata izložbeni prostor, pozorište, muzičku školu, kafe/restoran, biblioteku, plesnu školu, umeničku radionicu, višenamensku sobu i igraonicu. Sve ove oblasti su povezane pukotinama javnog prostora; hodnici, prolazi i dvorane se repliciraju kao otvorene galerije koje dozvoljavaju privremene otvorene izložbe.

Svetlost i senka igraju glavnu ulogu u fizičkom i atmosferskom sastavu unutrašnjosti zgrade. Svi prostori su uronjeni u mirni koncept zenitne svetlosti koja se spušta kroz svetlosne bunare iz svetlarnika na krovu. Ove vertikalne perforacije takođe pružaju vizuelnu vezu između različitih nivoa otkrivajući sistem prostornih odnosa koji obogaćuju iskustvo obitavanja u prostorima. Iako su svi prostori osvetljeni prirodnim svetlom, njegove granice i uglovi blede u senci.

Biblioteka, kao spremište i promet znanja, ima karakteristike slične katedrali. Centralni naos, zamišljen kao unutrašnja ulica, ima ulogu distribucije osnovnih i srednjih prostorija; od atrijuma do čitaonica postoji konstantna promena skala koje definišu određeni karakter svakog prostora. Čitaonica, koja je inspirisana bibliotekama prošlosti, je reprodukovana u klasičnom maniru, sa policama na periferijama izuzev na mestima gde su otvori koji omogućavaju poglede na okolni pejzaž.

Dečija čitaonica izmiče racionalnoj logici i dočarava magični i apstraktni univerzum sa obojenim kockama koje su obešene o plafon gde osvetljeni fragmenti neba sa oblacima povećava utisak nadrealizma ovog prostora.

Pozorište je prostor netaknute jednostavnosti u čijoj se misterioznoj atmosferi simbolično pojavljuje toplota crvenog tepiha, nepogrešivi amblem glamuroznog i fascinantnog sveta izvođačkih umetnosti.

Smanjena upotreba materijala i završne obrade gradi poredak štednje i obuzdanosti. Pretežni materijal je tradicionalni malter i uprkos njegovoj gruboj teksturi, njegova tamna boja mu daje karakter sofisticiranosti i elegancije.

Više o projektu:

Ime: Fernando Botero Park Library
Arhitektura: G Ateliers Architecture
Lokacija: San Cristóbal, Medellín, Antioquia, Colombia
Vodeći arhitekta: Orlando Garcia
Arhitekta: Adriana Salazar
Godina projekta: 2009
Fotografije: Orlando Garcia

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;