INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Uži izbor za RIBA Stirling Prize 2012

24.07.2012. | Guardian

U trci za prestižnu britansku nagradu Stirling našli su se zgrada teatra, laboratorija, bankarska kula, onkološki centar i naravno Olimpijski stadion.

Nagrada Stirling, ustavnovljena 1996. godine od strane Kraljevskog instituta britanskih arhitekata (RIBA), najprestižnija je nagrada u oblasti arhitekture u Velikoj Britaniji. Da biste ušli u izbor morate biti član RIBA-e a izvedeni objekat može biti bilo gde u Evropi. Nagrada za prvo mesto nosi sa sobom novčani iznos od 20.000 funti ali i, što je mnogo važnije, veliki prestiž.

Prošle godine nagradu je osvojila čuvena Zaha Hadid a ove godine Stirling će, kako prenosi Guardian, osvojiti neko od arhitekata koji su projektovali:

Olympic Stadium 2012, London

Olimpijski stadion dobio je negativne komentare kada je njen dizajn otkriven pre pet godina - previše običan. Sada, jednostavnost i njegovo ekonomično korišćenje čelika se posmatra kao vrlina i kao takav našao je svoj put do užeg izbora na RIBA Stirling 2012. godine.

Lyric Theatre, Belfast

Lepo razmotren kao ideja i funkcionalno pozorište koje je u Dablinu osnovao biro O'Donnell, koji je prošle godine ušao u uži izbor za nagradu An Gaelaras kulturnog centra u Deri. Sa ulaza se nastavlja kroz foajere i barove do centralnog prostora za izvođenje performansa u srcu zgrade,  a sama zgrada ima divan pogled na reke i zelenila. Za izgradnju ovog objekta iskorišćeno je puno cigle i drveta.

Maggie’s centre, Gartnavel, Glasgow

Ovim užim izborom projekta, OMA pokazuje da može da uradi nešto lepo. Ovo je jedan od Megi centara za lečenje od raka, gde vodeće arhitekte projektuju mesta za pacijente i njihove roditelje. Ideje za centre su zamišljene od strane arhitekte Čarlsa Dženksa i njegove supruge, Megi Kesvik, koja je umrla od raka.

New Court, Rothschild Bank, London   

S obzirom da bankari i nisu nešto baš popularni, bilo bi potrebno čudo da neko od strane sudija Stirling da ovu prvu nagradu. Samo arhitektonskom zaslugom je kandidat: ona teži da stvori sedište za moćne finansijske institucije, a takođe nudi otvoreni prostor van uske ulice grada Londona. To je kompleksno i ponekad razigrano, čak i ako ne u potpunosti politički korektno.

The Hepworth, Wakefield

Trezvena, impresivna umetnička galerija nazvana po umetnici Barbari Hepvort. Projektovao ga je Dejvid Čiperfild, koji ima nekoliko pokušaja osvajanja Stirling nagrade, i samo je jednom u tome uspeo, 2007. godine. Njegove prednosti su pažnja na svetlo, prostor i materijal, ali su sudije očekivale nešto više spektakularno. Smešten pored vode i istorijskih industrijskih objekata, Hepvort nastoji da oponaša svoju žilavost sa pigmentnim strukturnim betonima.

The Sainsbury Laboratory, Cambridge

 Mesto gde je vodeći svetski naučnici mogu da proučavaju biljke u okruženju Univerziteta u Kembridžu Botaničke bašte. Arhitektonski pristup je pravolinijski, dobro građen, sa oštrim, pravim linijama.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;