INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kalifornija usvaja predlog projekta brzih šina vrednog 8 milijardi dolara

10.07.2012. | Inhabitat

Nakon mnogo godina debate, naglih troškova i dugotrajne brige vezane za fiskalnu krizu države, Senat države Kalifornija je glasao prošle nedelje za odobravanje prvog američkog projekta - brze šine. Protivnici velikih brzina pruge su ostali revoltirani, jer oni i dalje tvrde da je eventualni plan povezivanja šina od San Dijega do Sakramenta pun zamki u vreme kada se država suočava sa godišnjim budžetskim obračunima. 

Izglasano je budžetskih 8 milijardi dolara za troškove izgradnje, što je samo jedan segment onoga što će na kraju koštati 69 milijardi dolara. Skoro 6 milijardi dolara će koštati izgradnja 130 kilometara puta između Madere i Henforda koji će poslužiti kao "kičma" sistema dugog 520 kilometara. Protivnici projekta brzih šina su ispitivali zašto je izgradnja počela u Kaliforniji, u dolini San Hoakin, kada je glavna svrha železničke linije da se poveže Bej oblast sa južnom Kalifornijom. Zemljoposednici koji su pogođeni planom se glasno bore protiv projekta u sudu.

Usvajanje Predloga zakona je pobeda za guvernera Kalifornije Džerija Brauna (Jerry Brown) čiji rejting je u poslednjih nekoliko meseci poljuljan. Takođe, Ešli Sverengin (Ashley Swearengin) republikanac i guverner grada Fresno u Kaliforniji, vidi ovaj projekat kao priliku da se transformiše ekonomija i imidž u dolini San Huakin nudeći stanovnicima u ovom gradu od 500.000 stanovnika brz i jednostavan način da otputuju do San Franciska ili Los Anđelesa.

Dodatna sredstva odobrena tokom ove runde će ići u pravcu modernizacije prigradskih pruga u Južnoj Kaliforniji, kao i naelektrisanost iskorišćena u liniji koja povezuje Silikonsku dolinu u San Francisku. Plan da se putuje brzinom od 220 kilometara na sat između Sautlenda i Bej oblasti još uvek je godinama daleko, ali dugoročna alternativa pretrpanim aerodromima i vožnjom kroz auto - put Interstate 5 je sve bliža.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;