CTBUH: Izabrani najlepši oblakoderi na svetu za 2012. godinu

25.06.2012. | 24 sata

Spektakularni oblakoderi u Kanadi, Kataru, Australiji i Italiji proglašeni su najlepšim visokim zgradama na svetu za 2012. godinu.

Komisija za visoke zgrade i urbana naselja (CTBUH) imenovala je četiri regionalna pobednika: Kule Absolut u Misisaugi, Kanada (Severna i Južna Amerika), Blaj strit 1, Sidnej (Azija i Australija), Palaco Lombardija, Milano (Evropa) i Doha tauer/Burdž Katar, Doha (Bliski istok i Afrika).

 
Blaj strit

Kule Al Bahar u Abu Dabiju osvojile su nagradu za inovacije koja se prvi put dodeljuje ove godine, i to za impresivnu zaštitu od sunca sa kompjuterskim upravljanjem.

Palaco Lombardija je prvi oblakoder u Italiji koji je osvojio priznanje CTBUH, a Blaj strit 1 prvi u Australiji.

 
Lombardija

Tokom 2011. podignuto je rekordnih 88 objekata viših od 200 metara, dok ih je u 2005. izgrađeno 32, što je bio dosadašnji rekord. Ove godine će biti završeno još 96 ovakvih zgrada.

Jedinstveni pobednik izbora za „najbolju visoku zgradu na svetu” biće proglašen na 11. godišnjoj dodeli nagrada CTBUH na Tehnološkom institutu u Ilinoisu, koja će biti održana 18. oktobra.

  
Al Bahar

Nagradu CTBUH za najbolju visoku zgradu na svetu dodeljuje nezavisan žiri sastavljen od grupe građevinskih stručnjaka - za izuzetan doprinos unapređenju visokih zgrada i urbanog okruženja, kao i za ostvarivanje održivosti u najširem smislu.

Ove godine, komisija CTBUH dodelila je nagradu za životno delo „Lin S. Bidl” Helmutu Janu, arhitekti poznatom po svojim jednostavnim i elegantnim projektima.

  
Absolute Towers

Na adresu CTBUH ove godine je stiglo 78 prijava, najviše iz Azije i sa Bliskog istoka. Trend opadanja kada je reč o prijavama iz obe Amerike nastavio se i ove godine, što odslikava uticaj globalne recesije. Pobednici i finalisti predstavljeni su u knjizi nagrada CTBUH, koja se svake godine objavljuje u saradnji s jednim od velikih svetskih izdavača.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


OKTAVUS
OKTAVUS
NOVI BEOGRAD
www.oktavus.rs

PLOTING
PLOTING
BEOGRAD-BORČA
www.ploting.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

IKT
IKT
BEOGRAD
www.ikt.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 07.12.2021.
Kako će se kretati cene malo ko zna, neki m...
Stiv 06.12.2021.
Kakva glupost podižu grad u slavu boga novc...
Marko 03.12.2021.
Hvala na odličnom i informativnom tekstu. D...
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?