INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Antibakterijski bakar u javnim prostorima

23.03.2012. | WAN

Postavka antibakterijskog bakra (Antimicrobial Copper™) na aerodromima u Brazilu je pokazala drastično smanjenje u nivoima zaostale bakterijske kontaminacije.

Arhitekte i projektanti su zainteresovani za antibakterijska svojstva bakra već dugi niz godina, često postavljajući takve površine u bolnicama i medicinskim centrima u cilju smanjenja prenošenja štetnih bakterija između zaposlenih, posetilaca i pacijenata. Ono što je zanimljivo jeste da je na aerodromu Congonhas u Sao Paolu u Brazilu, gde je postavljen ovaj materijal na svim površinama koje se redovno dodiruju od gilendera, radnim površinama na šalterima do ograda, primećen šokantni rezultat.

Od postavke sistema u decembru 2011. godine, osoblje aerodroma je prijavilo dramatično smanjenje nivoa zaostale bakterijske kontaminacije, sa manje od 10 kolonijalnih formiranja jedinica (CFUs - colony forming units) po kvadratnom centimetru na bakarnim površinama koje se dodiruju. Kontaminacija na ekvivalentnim površinama od nerđajućeg metala mogu biti visoki i do 800 CFU. Naučna testira su otkrila da mnoštvo bakterija koji imaju 1% šansu za prežuvljavanje nakon perioda od dva sata na antibakterijskom bakru, uključujući ešerihiju koli O157:H7 i vankomicin-rezistentnu bakteriju Enterococcus faecalis.
 
Nauka iza antibakterijskog svojstva je jednostavna i dvostruka. Prvo, postoji osnovna interakcija između površine metala i bakterija koja može da probije spoljnu membranu bakterije. Drugo, ova membrana može biti probušena što izaziva gubitak tečnosti i hranljivih materija. Smatra se da se to dešava putem "kratkog spoja" kako stabilna električna mikro-struja bakterije dođe u kontakt sa površinom bakra, slabeći spoljnu membranu bakterije.

Aerodrom Congonhas je postavio nekoliko antibakterijskih bakarnih elemenata u svojim novim parking prostorima - koji zadovoljavaju 4.000 vozila i 10.000 putnika dnevno - i već žanje koristi od toga. Kompanija Antimicrobial Copper™ objašnjava: "Pomaže što bakar izgleda lepo, ali je činjenica da on stalno može da se bori protiv klica - pored normalnih postupaka čišćenja - i on dobija veliku pažnju od međunarodnih saobraćajnih kompanija. Odluka brazilskog aerodroma je doneta zahvaljujući uvođenju bakarnih rukohvata u metro sistemu u Santjagu u Čileu početkom prošle godine."

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

BAUDER
BAUDER
NOVI BEOGRAD
www.bauder.rs

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

ROCA
ROCA
ZAPREŠIĆ
www.hr.roca.com

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;