INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi proizvodni proces može da smanji cenu solarnih ćelija za polovinu

19.03.2012. | Gizmag

Povećanje efikasnosti solarnih ćelija se vidi kao ključni faktor u povećavanju njihove praktičnosti, ali postoji još jedan način gledanja na to... ako se cena solarnih ćelija smanji, mogli bismo da generišemo više struje jednostavno korišćenjem više njih.

I tu kompanija Twin Creeks Technologies iz Misisipija (Sjedinjene Američke Države) stupa na scenu. Kompanija je razvila metod za izradu vafera kristalnog silicijuma za koji kažu da može da smanji troškove proizvodnje solarnih ćelija za polovinu.

Obično kada se vafer kristalnog silicijuma prave za upotrebu kod solarnih ćelija, komad silicijuma se seče na vafere (pločice) koje su, svaka, debljine od 200 mikrometara. Prema kompaniji Twin Creeks, međutim, samo površina vafera je "aktivna" - ostalo se ne koristi. Mnogo manje otpada bi se stvaralo ako bi se vaferi pravili tanji, ali koristeći tradicionalne tehnike proizvodnje, takvi vaferi bi bili previše krhki da prežive surovost proizvodnje fotonaponskih panela.

U procesu proizvodnje Hyperion, kompanije Twin Creeks, diskovi kristalnog silicijuma od tri milimetara su smeštene u vakuum komoru, gde se bombarduju sa zrakom vodonikovih jona. Jonski akcelerator koji se koristi je navodno deset puta moćniji od bilo čega drugog komercijalno dostupnog.

Kroz kontrolu napona svog snopa, sloj jona se precizno deponuje na svaki disk. Ovi joni nastavljaju da prodiru u silikon, tako da se nalaze tik ispod površine. Diskovi se zatim pomoću robota prebacuju u peć i greju. To izaziva da se joni prošire u mikroskopske mehure vodonika, što zauzvrat izaziva da se 20 mikrometara debeo sloj silikona odlepi sa površine svakog diska. Metalna podloga koja ima ulogu podrške se zatim stavlja na taj sloj, i on je spreman za upotrebu.

Diskovi se mogu ponovo koristiti i do 14 puta, svaki put "ljušteći" još jedan sloj silikona.

Za dobijene ultra tanke vafere se tvrdi da su podjednako efikasni kao i svoji deblji pandani, ali zahtevaju 90 posto manje silikona za proizvodnju. Sistem se može dodati na postojeće proizvodne linije, a pošto je manje alata potrebno, troškovi proizvodnje bi trebali da budu značajno smanjeni. Pored toga, tehnologija se može koristiti sa drugim jednostavnim kristalnim materijalima kao što su galijum nitrid i germanijum.

Trenutno, ova tehnologija se može videti u akciji u komercijalnoj-demonstrativnoj fabrici kompanije Twin Creeks u Senatobiju u Misisipiju. Kompanija namerava da licencira Hyperion sistem za postojeće proizvođače solarnih ćelija.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;