INFONET-468X60-BANNER

Prva amfibijska kuća u Velikoj Britaniji

21.02.2012. | Gizmag

Po prvi put u Velikoj Britaniji "amfibijska" kuća je dobila građevinsku dozvolu i treba da bude izgrađena na obali reke Temze u Bakinghemšajru (Buckinghamshire). Stambena kuća po projektu arhitektonskog biro Baca Architects je arhitektonski podvig koji prevazilazi opasnost od poplava tako što postaje "slobodno plutajući ponton" tokom poplave. "U ekstremnim poplavama, koje se javljaju jednom u sto godina, kuća može da se izdigne preko 2,5 metara", kaže Ričard Kouts (Richard Coutts), direktor arhitektonskog biroa Baca Architects.

Ova tehnologija predstavlja veliki napredak za britanske arhitekte koji već neko vreme istražuju načine za ublažavanje rizika na domove koje se nalaze u područijima podložnim poplavama. Moderna kuća od 225 kvadratnih metara biće smeštena samo deset metara od ivice reke, zamenjujući trenutno trošni bungalov koji se nalazi u Poplavnoj zoni 3b (klasifikovanu kao funkcionalne plavne površine).

"Opcije za ovaj lokalitet su uključivale ili plutajuću ili izdignutu kuću", objasnio je Kouts. "Izdignuta kuća bi bila postavljena dovoljno visoko da se izbegne ekstremna poplava, ali ona ima manu da je gotovo jedan sprat izdignuta od bašte. Amfibijska kuća rešava ove probleme dozvoljavajući stanarima da uživaju u svojoj bašti, i ona se izdiže samo onda kada je potrebno da izbegne poplavu."

Iako će amfibijska kuća počivati na fiksnim temeljima, tokom poplavne situacije celokupna zgrada je projektovana da se izdigne van temelja i da pluta zadržavajući plovnost uz pomoć voda. Ovo je moguće zbog vlažnih dokova, koji su sastavljeni od potpornih zidova i ploče koji su smešteni ispod kuće. Kada dođe do poplave dokovi se pune vodom i kuća se iziže u skladu sa tim. U cilju sprečavanja kuće da jednostavno otplovi, četiri delfina (stalnih vertikalnih oslonca) su raspoređeni blizu bočnih zidova.

Kuća je projektovana da bude jako dobro izolovana i nisko-energetska zgrada, koja ima uređaje za uštedu vode i energije, velike prozore, kosi krov i dimnjak koji dopunjuje nepravilnu krovnu liniju susednih kuća. Zastakljena južna fasada pruža panoramske poglede ka reci i, takođe, ka dobro osmišljenom vrtu koji je lep i funkcionalan. Imajući ulogu prirodnog sistema upozorenja, vrt, sa terasama postavljenim na različitim nivoima, će se plaviti postepeno dajući stanarima dovoljno vremena da procene situaciju i da se evakuišu ukoliko je potrebno.

Samo šačica amfibijskih domova ove vrste su izgrađeni širom sveta. "Slične nekretnine su izgrađene u Holandiji i Nju Orleansu, ali ovaj će biti prvi u Britaniji", rekao je Kouts. Kompanija Dura Vermeer Group je izgradila 32 amfibijska doma i 14 plutajućih kuća u Masbomelu u Holandiji 2005. godine. Ove kuće su takođe izgrađene pomoću plutajuće baze koja je bila usidrena i oni su uspešno funkcionisali, kao što je projektom bilo i predviđeno, tokom poplava u Holandiji februara 2011. godine.

Izgradnja amfibijskih domova trenutno košta oko 20% do 25% više nego kuće sličnih veličina - možda je ovo cena koju vredi platiti za odličnu nekretninu pored obale i za spokojstvo koju donosi?

Arhitektonski biro Baca Architects uspostavio je projekat Life (Long-term Initiatives for Flood-risk Environments) 2005. godine u cilju identifikovanja načina u kojima građevinska industrija može pomoći u borbi protiv rastuće emisije ugljen-dioksida i prilagođavanju klimatskim promenama - a posebno rizicima od poplava. Inicijativa ima za cilj da promoviše nove pristupe koji doprinose razvoju više holističke održive politike kreiranja u budućnosti.

Kouts predviđa da će u budućnosti velike zajednice biti holistički isplanirane da budu bolje pripremljene za poplave i klimatske promene. "Domovi će minimalno emitovati ugljen-dioksid, i organizovani oko multifunkcionalnog pejzaža koji će pomoći u kontroli poplava i površinskih voda i delovaće kao velika skladišta za višak vode", kaže Kouts. "Nova naselja će biti sastavljena od ulica punih domova koji su otporni na poplave i koji će biti smešteni na najvišem terenu, dok će se amfibijski domovi nalaziti u prelaznim zonama između razvijenog i prirodnog okruženja."

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 1

Aleksic 27.02.2012 18.11.25

Kuće na vodi (splavovi), su budućnost.

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;