INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Yalumba Vinarija - rekonstrukcija vinskog podruma

27.12.2011. | Arch Daily

Yalumba je nastarija i najuspešnija vinarija u porodičnom vlasništvu u Australiji. Uspeh kompanije je vođen tradicijom i inovacijama.

Povodom obeležavanja 160 godina postojanja, arhitekta Griv Džilet (Grieve Gillett) je upošlen sa zadatkom da projektuje ekskluzivni prostor za ručavanje i degustaciju vina za važne klijente i saradnike unutar originalnog objekta vinarije koji je pod zaštitom države kao kulturno dobro u gradu Angaston.

Sledeći principi su rukovodili izradom projekta: zadržavanje i proslavljanje postojećeg nasleđa kvaliteta, jasna razlika između postojećih materijala i novih radova i priznavanje etosa tradicije i inovacije vinarije Yalumba.

Novi objekti sastoje se od renoviranog podzemnog "Prvog podruma", pružajući jasni raspon funkcionalnih oblasti; i konverziju podzemnih betonskih rezervoara vina u privatne trepezarije i sobe za degustaciju vina, sa novom kuhinjom i servisnim oblastima.

Prvom podrumu su oduzeti eksterni elementi i završni materijali betonskog poda. Centralni red stubova je uklonjen i uvedena je prenosna greda, što omogućava veću fleksibilnost u korišćenju prostora. Prenosna greda je inkorporirana u novi sistem polica za bure koje prikazuju kolekciju prvoklasnih vina. Diskretno osvetljenje je obezbeđeno - skriveno između izloženih drvenih gredica i iza buradi naglašavajući prvobitne rustične zidove. Rezultat je čist, funkcionalan prostor sa bogatom teksturom površina.

Pored "Prvog podruma" nalaze se bivši otvoreni rezervoari za fermentiranje vina napravljeni od betona. Dva najveća rezervoara nude jedinstvenu priliku za konverziju u degustacioni i trpezarijski prostor. Arhitekta Griv Džilet pristupio je ovom izazovu smanjenjem upada u prostor naglašavajući lepotu materijala postojeće zgrade i prostornih proporcija.

Postojeći, parafinski zapečaćeni, betonski zidovi razervoara koji su isflekani sa vinom su zaštićeni i zadržani. Novi radovi su projektovani na takav način da se dojimaju kao diskretno umetanje. U trpezarijskom i degustacionom prostoru, "gondole" od iverice od bora su okačene o plafon rezervoara. Ovi plutajući elementi obezbeđuju planarne elemente u visini plafona u 20 metara dugim sobama, skrivajući osvetljenje, sprinklere, audio, klimatizaciju i pruža akustičnu zaštitu. Rebraste gondole su otvorene na ivici pružajući delimične poglede ka zidovima rezervoara koji se nalaze iza.

Novi reciklirani drveni podovi zaustavljaju se blizu rezervoara dajući impresiju plivajuće ravni poda. Kontinuirano osvetljenje skriveno ispod ivice poda naglašava teksture zidova. Rezultat je reflektujući unutrašnji fokusirni prostor isključen iz spoljnog sveta, gde je pažnja koncentrisana na vino, hranu i druženje.

Jasnoća cirkulacije navodi projekat sa komercijalnom kuhinjom centralno lociranom između "Prvog podruma" i rezervoara - trpezarija. Nivoi i očigledni pristupi trpezarijskom i degustacionom prostoru rezervoara otvaraju se funkcionalnim prolazu, sa centralnim mokrim čvorovima smeštenim u sredini putanje.

Kako je oblast "terenski upotpunjena", malo je zahteva na sistemima klimatizacije koji obezbeđuju uglavnom sveži vazduh. Većina osvetljenja su standardne energetski efikasne fluoro lajsne sakrivene iza građevinskih elemenata sa indirektnom svetlošću koja se reflektuje na teksturama površina.

Poštovanje postojećih materijala ove baštine u kombinaciji sa savremenim umetanjima dovelo je do prigodnog, isplativog i trajnog legata kuće vina Yalumba.

Detalji o projektu:

Naziv projekta: Yalumba Winery - Signature Cellars
Arhitekta: Grieve Gillett
Lokacija: Tanunda, Australija
Klijent: Yalumba Winery
Godina: 2009
Fotografije: ljubaznošću arhitekte Grieve Gillett-a

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;