INFONET-468X60-BANNER

Ekonomska kriza pogađa evropske arhitekte

25.11.2011. | Architect Magazine

Istraživanja pokazuju da se arhitekte plaše nedostatka projekta u teško pogođenoj Španiji i Italiji. Proširenje ekonomske krize u Evropi predstavlja pretnju za arhitekte u najteže pogođenim zemljama, prema Evropskom arhitektonskom barometru (European Architectural Barometer) i ispitivanju istraživačke firme Arch-Vision, koja se nalazi u Roterdamu u Holandiji.

Arhitekte u Španiji, Italiji i Holandiji kažu da su patili zbog manje angažovanja tokom krize, izveštava ova firma. Čak 54 posto španskih arhitekata i 61 posto italijanskih arhitekata kažu da je nedostatak poslova njihova najveća pretnja. Španija i Italija (zajedno sa Grčkom, koja nije bila uključena u ovo istraživanje) suočavaju se sa rastućim ekonomskim problemima zbog evropske dužničke krize.

U Velikoj Britaniji, koja je bila primorana da preuduzme sopstvene mere štednje, arhitekte takođe nalaza manje posla, sa 41 postom ispitanika koji navode manja angažovanja kao najveću pretnju, a 29 posto ukazuje kao najveću pretnju manjak angažovanja. Projekti renovacija, sa druge strane, bili su svetla tačka: 51 posto britanskih ispitanika navodi upravo projekte renoviranja kao njihove najveće šanse.

Arhitekte u Nemačkoj, koja je ostala relativno netaknuta tokom krize, pokazuju manje zabrinutosti. Dvoje od troje nemačkih arhitekata kažu da ekonomska kriza nije imala nikakve posledice na njihove kompanije, a 38 posto ispitanika ne vidi predstojeću krizu kao pretnju za njihovo poslovanje. Nisu svi nemački ispitanici imali tako ružičaste stavove - 28 posto ispitanika ne vidi nove prilike za njihovo poslovanje.

U Francuskoj je 31 posto arhitekata odgovorilo da oni ne vide nove poslovne mogućnosti. Dok je 29 posto identifikovalo rat cena kao najveću pretnju.

Evropski arhitektonski barometar anketirao je 1.200 arhitekata u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španiji, Velikoj Britaniji i Holandiji u trećem kvartalu 2011. godine.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;