INFONET-468X60-BANNER

Primer energetski efikasnog objekta

08.11.2011. | Detail

Kamen temeljac za novu Istraživačku zgradu za potrebe ZAE Bavaria je postavljen u Vurzburgu (Würzburg) početkom oktobra 2011. godine. Brojne buduće tehnologije koje je razvio ZAE u poslednjih nekoliko godina treba da budu testirani u novoj zgradi projektovanoj od strane arhitekte Langa Hugera Rampa (Lang Hugger Rampp) iz Minhena.

Bavarski centar za primenjena energetska istraživanja (Bayerisches Zentrum für Angewandte Energieforschung e.V., ZAE Bayern) radi na energetskim tehnologijama budućnosti u svojim prostorijama u Vurzburgu, Erlangenu i Garcingu od 1991. godine. Aktivnosti su u rasponu od osnovnih istraživanja za razvoj aplikacijsko-spremih tehnologija i proizvodnji komponenti.

Nova zgrada ZAE nalazi se u konverzivnom prostoru bivše kasarne Leighton u Vurzburgu i planira je da se završi krajem 2012. godine. Cela ova oblast, koja je takođe pored kampusa Univerziteta u Vircburgu, biće ponovo razvijana u potpunosti u toku narednih nekoliko godina i pretvorena u novo urbano naselje pod nazivom Hubland. Univerzitetski instituti, povezani univerzotetski servisi, kao i komercijalne i rezidencijalne jedinice imaju za cilj međusobno dopunjavanje u ovoj atrkativnoj mešavini.

Duga, pravougaona, dvospratna zgrada koju je projektovao arhitekta Lang Huger Ramp pruža kancelarijski prostor, laboratorije i tehničke prostorije centra, kao i salu za seminare na ukupnoj površini od 3.400 kvadratnih metara. Javne površine sa informativnim centrom, koji predstavlja nove rezultate istraživanja i novorazvijene energestke tehnologije, biće smeštene u prizemlju. Lako razumljive detalje o energetskoj potrošnji i dobiti objekta će nadalje biti predstavljene u ovom informacionom prostoru.

Izgradnja objekta

Nova zgrada koristi brojne efikasne tahnologije, ujedno u izgradnji same zgrade i tehnologiji objekata. Neke od ovih tehnologija su još uvek u prototip fazi a neki - iako su tehnički sazrele - se koriste samo relativno retko u zgradama.

Najizrazitiji elementi omotača zgrade su svakako konveksne krovne membrane koje pokrivaju zgradu. Membrane samo formiraju spoljni omotač višeslojne krovne konstrukcije; unutrašnji krov je ravan, termički izolovan i samo delimično providan. Dok membrana funkcioniše kao difuzor svetlosti, nudeći zaštitu od vremenskih uslova kao i kreiranje termički izolovanog sloja vazduha između dva sloja krova, unutrašnji krov formira stvarni klimatski omotač.

Fasada ZAE Bayern objekta će biti opremljena sa novo razvijenim, visoko ozolovanim sistemom profila od poliuretana, sa Uf vrednošću od 0.7 W/m²K, koji nudi još bolju izolaciju od ranije dostupnih sistema profila za pasivne kuće. TopTherm 90 - kako se sistem naziva - je, štaviše, spreman za ugradnju stakala izolovanih vakumom koji su razvijeni u ZAE-i pre nekoliko godina.

Unutrašnji završni radovi nove zgrade istraživačkog centra su sprovedeni sa tehnikom suve gradnje zbog fleksibilnosti. To znači ograničenje u termalnoj masi i samim tim u kapacitetu toplotnog zadržavanja konstrukcije, koji treba da bude kompenzovan sa integracijom latentnog sistema akumulacije toplote (PCM) na nekoliko lokacija u objektu. Postavljanje novorazvijenog plafona za grejanje i hlađenje sa PCM slojem u prostorijama prvog sprata je takođe planirano. Povezivanje PCM-a sa aktivnim sistemom hlađenja je urađeno zbog ispuštanja skladištene toplote tokom leta.

Tehnologija objekta

Glavni izvor toplotne energije koja će se koristiti u novom objektu jeste sistem lokalnog daljinskog grejanja. Namenjena je i instalacija solarnog toplotnog sistema koji bi trebao da zadovolji večinu potrebe za toplom vodom. Prostorije će biti zagrevane pomoću tri različita sistema. Plafoni sa sistemom grejanja i hlađenja sa PCM sistemom će biti postavljen u kancelarijskim prostorima i salama za sastanke, dok će podno grejanje zagrevati foaje i informacioni centar, a konevencionalni radijatori će se koristiti u svim ostalim prostorijama.

Objekat će biti hlađen korišćenjem noćnog infracrvenog sistema hlađenja kao i konvencijalnim rashladnim sistemima koji rade na principu kompresije pare. Infracrveni sistem za hlađenje je uglavnom namenjen da podrži termičko pražnjenje PCM sistema noću. Toplota koja se rasipa putem ovih sistema se u početku prenosi na cisternu kišnice preko izmenjivača toplote. Noću se voda upumpava na krov zgrade radi hlađenje, gde se odaje toplota (uglavnom zračenjem) hladnom noćnom vazduhu dok se isušuje. Ohlađena voda se zatim vraća u cisternu putem odvoda kišnice i filtera.

Klijent:
Bavarski centar za primenjena energetska istraživanja (Bayerisches Zentrum für Angewandte Energieforschung e.V., ZAE Bayern), Vurzburg, Nemačka
Arhitekta:
Lang Hugger Rampp GmbH, Minhen, Nemačka
Građevinska kompanija zadužena za projektovanje i izvođenje svih građevinskih radova, mašinskih i elektro instalacija:
Ebert-Ingenieure GmbH, Minhen, Nemačka
Struktura podrške za planiranje i upravljanje projektom:
SSF Ingenieure AG, Minhen, Nemačka

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;