2011 Open Architecture Challenge - Promena funkcije bivših vojnih kompleksa

01.11.2011. |

Arhitektura za čovečanstvo (Architecture for Humanity), neprofitna, dobrotvorna, organizacija iz San Franciska, čiji je fokus humanitarni projekti, prikuplja projekte za adaptivno korišćenje zatvorenih, raspuštenih, ili uskoro napuštenih vojnih kompleksa u svom projektu 2011 Open Architecture Challenge (više na linku dole).

Ovogodišnje ponavljanje bijenalnog takmičenja, [Un]restricted Access, postavlja pitanje arhitektama i dizajnerima da zamisle budućnost takvih napuštenih vojnih kompleksa kao što je zatvor u Gvantanamo zalivu (Guantanamo Bay Detention Center) na najjužnijem delu Kube, i Avio baza marinaca (Marine Corps Air Station) u Tustinu u Kaliforniji. Učesnici takođe mogu dodati svoje lokacije na spisak, i do sada je postavljeno više njih. Među njima su Tvrđava Spitbank, utvrđenje iz 19. veka na obalama Portsmuta u Engleskoj, i bunker iz 16. veka u Diefdijku u Holandiji, koji je korišćen tokom Osamdesetogodišnjeg rata.

U Sjedinjenim Američkim Državama postoji trenutno 235 vojnih kompleksa koja su planirana da budu zatvorena ili obnovljena. Jedan od glavnih razloga za ovo leži u zakonu o vojnim bazama iz 2005. godine, koji propisuje da američko Ministarstvo odbrane smanji za 5 posto svoju infrastrukturu do 15. septembra ove godine. Jedan od kompleksa koji je planiran za zatvaranje jeste Tvrđava Monro (Fort Monroe) - koja se nalazi u južnom delu poluostrva Virdžinija - tvrđava Unije iz perioda građanskog rata u SAD-u, koja je postala simbol za odbegle robove i možda će uskoro postati nacionalni park.

Druge lokacije koje takmičari mogu da preprojektuju uključuju dugo napušteno skladište oružja Cranston Street u Providensu, koje je služilo kao regrutni centar tokom II Svetskog rata i društveni centar do 1981. godine, i Avio baza Loring (na slici gore levo), koja se nalazi blizu granice Mejna i Kanade, i koja je zatvorena od 1996. godine.

Lokalnim ekonomijama zatvaranje ovakvih vojnih kompleksa znači lišavanje miliona federalnih dolara, i često ih prate rastuća nezaposlenost i urbano propadanje. Cilj takmičenja je generisanje odeja koje bi mogle da pomognu učvršćivanje propadajućim ekonomijama. Kamerun Sinkler (Cameron Sinclair), jedan od osnivača humanitarne organizacije Arhitektura za čovečanstvo, izjavio je: "Kroz ovo takmičenje mi imamo priliku da stvorimo jaka uporišta u zajednicama koja će stvarati hiljade radnih mesta i dovesti do ekonomske stabilnosti onima koji okružuju ta mesta."

Učesnici takmičenja mogu dodati napuštena mesta vojnih kompleksa na internet mapu Arhitekture za čovečanstvo korišćenjem Google Earth aplikacije i Google Sketch programa. Krajnji rok za predaju radova je prvi maj sledeće godine, dok će pobednici biti proglašeni 29 juna i njihovi projekti izloženi sledeće jeseni. Prethodnih godina, takmičenje je podstakivalo arhitekte da projektuju učionice za budućnost i da stvore jeftine načine priključenja internetu u zemljama u razvoju.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...
Mile 25.09.2021.
Ne radi se o nuklearnoj fuziji već o malim ...
DARKO 20.09.2021.
Najlakše se legalizacija rešava tako što se...
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...