INFONET-468X60-BANNER

2011 Open Architecture Challenge - Promena funkcije bivših vojnih kompleksa

01.11.2011. | Architect Magazine

Arhitektura za čovečanstvo (Architecture for Humanity), neprofitna, dobrotvorna, organizacija iz San Franciska, čiji je fokus humanitarni projekti, prikuplja projekte za adaptivno korišćenje zatvorenih, raspuštenih, ili uskoro napuštenih vojnih kompleksa u svom projektu 2011 Open Architecture Challenge (više na linku dole).

Ovogodišnje ponavljanje bijenalnog takmičenja, [Un]restricted Access, postavlja pitanje arhitektama i dizajnerima da zamisle budućnost takvih napuštenih vojnih kompleksa kao što je zatvor u Gvantanamo zalivu (Guantanamo Bay Detention Center) na najjužnijem delu Kube, i Avio baza marinaca (Marine Corps Air Station) u Tustinu u Kaliforniji. Učesnici takođe mogu dodati svoje lokacije na spisak, i do sada je postavljeno više njih. Među njima su Tvrđava Spitbank, utvrđenje iz 19. veka na obalama Portsmuta u Engleskoj, i bunker iz 16. veka u Diefdijku u Holandiji, koji je korišćen tokom Osamdesetogodišnjeg rata.

U Sjedinjenim Američkim Državama postoji trenutno 235 vojnih kompleksa koja su planirana da budu zatvorena ili obnovljena. Jedan od glavnih razloga za ovo leži u zakonu o vojnim bazama iz 2005. godine, koji propisuje da američko Ministarstvo odbrane smanji za 5 posto svoju infrastrukturu do 15. septembra ove godine. Jedan od kompleksa koji je planiran za zatvaranje jeste Tvrđava Monro (Fort Monroe) - koja se nalazi u južnom delu poluostrva Virdžinija - tvrđava Unije iz perioda građanskog rata u SAD-u, koja je postala simbol za odbegle robove i možda će uskoro postati nacionalni park.

Druge lokacije koje takmičari mogu da preprojektuju uključuju dugo napušteno skladište oružja Cranston Street u Providensu, koje je služilo kao regrutni centar tokom II Svetskog rata i društveni centar do 1981. godine, i Avio baza Loring (na slici gore levo), koja se nalazi blizu granice Mejna i Kanade, i koja je zatvorena od 1996. godine.

Lokalnim ekonomijama zatvaranje ovakvih vojnih kompleksa znači lišavanje miliona federalnih dolara, i često ih prate rastuća nezaposlenost i urbano propadanje. Cilj takmičenja je generisanje odeja koje bi mogle da pomognu učvršćivanje propadajućim ekonomijama. Kamerun Sinkler (Cameron Sinclair), jedan od osnivača humanitarne organizacije Arhitektura za čovečanstvo, izjavio je: "Kroz ovo takmičenje mi imamo priliku da stvorimo jaka uporišta u zajednicama koja će stvarati hiljade radnih mesta i dovesti do ekonomske stabilnosti onima koji okružuju ta mesta."

Učesnici takmičenja mogu dodati napuštena mesta vojnih kompleksa na internet mapu Arhitekture za čovečanstvo korišćenjem Google Earth aplikacije i Google Sketch programa. Krajnji rok za predaju radova je prvi maj sledeće godine, dok će pobednici biti proglašeni 29 juna i njihovi projekti izloženi sledeće jeseni. Prethodnih godina, takmičenje je podstakivalo arhitekte da projektuju učionice za budućnost i da stvore jeftine načine priključenja internetu u zemljama u razvoju.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;