Kružni toranj predložen za grad Taičung u Tajvanu

25.10.2011. | Gizmag

Arhitektonski studio iz Čikaga, STL Architects, se nada da će ostaviti uticaj na identitet grada Taičung sa impresivnim konceptom nebodera Taiwan Tower. Projekat je deo međunarodnog konkursa Taiwan Tower, u kome su arhitekte izazvane da projektuju spomenik koji će poboljšati urbanu kulturu stanovnika Taičunga. Dramatični projekat STL Architects predlaže stvaranje spomenika u centru grad u formi kružnog tornja.

Objekat će se vinuti u nebo 320 metara iznad centralnog parkovskog zemljišta, i inkoropriraće rešenja obnovljive energije kao što je solarna energija i filteri za ugljen-dioksod. Centralni lobi biće dom kulturnog muzeja, i posetioci će imati priliku da odu do vidikovca koji će pružati pogled na park i ceo Taičung grad.

Eksterijer tornja biće nacvrckan sa glaziranim otvorima, sa degradacijom prirodnog osvetljenja u rasponu od 20 do 60 procenata. Ovo će stvoriti potrebno osvetljenje za centralni deo strukture, i sačuvaće upotrebu resursa korišćenjem manje materijala. Minimalne konstruktivne grede biće pozicionirane na način da pridrže oblik nebodera, u cilju izbegavanja zone mrtvih težina.

Fundiranje objekta biće ukopano nekoliko spratova u zemlju, da bi se izbeglo sveukupno prevrtanje objekta, i samim tim obezbeđivanje bočnih momenata i prevenciju njegovog pada. Niski centar gravitacije stvara nagib na vrhu tornja, koji je savršen za planiran vidikovac.

"Izvrtanje konvencijalne ideje tornja kao i krivljenje kompleksne strukture predstavlja pokušaj da se kontekst objekta prebaci u novu, tehnološku, eru", kažu iz biroa STL Architects.

Linkovi:

  • STL Architects - http://www.stlchicago.com/
  • Bionic Arch - futuristički neboder Tajvana - link
  • Ekološki neboder u Indiji - link
  • Dragonfly - vertikalna farma u Njujorku - link
  • Neboder Bosco Verticale u Milanu postaće prvi svetski neboder sa vertikalnom šumom - link
  • Tour Végétale de Nantes - Biljni toranj u Nantu - link

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...