Kružni toranj predložen za grad Taičung u Tajvanu

25.10.2011. | Gizmag

Arhitektonski studio iz Čikaga, STL Architects, se nada da će ostaviti uticaj na identitet grada Taičung sa impresivnim konceptom nebodera Taiwan Tower. Projekat je deo međunarodnog konkursa Taiwan Tower, u kome su arhitekte izazvane da projektuju spomenik koji će poboljšati urbanu kulturu stanovnika Taičunga. Dramatični projekat STL Architects predlaže stvaranje spomenika u centru grad u formi kružnog tornja.

Objekat će se vinuti u nebo 320 metara iznad centralnog parkovskog zemljišta, i inkoropriraće rešenja obnovljive energije kao što je solarna energija i filteri za ugljen-dioksod. Centralni lobi biće dom kulturnog muzeja, i posetioci će imati priliku da odu do vidikovca koji će pružati pogled na park i ceo Taičung grad.

Eksterijer tornja biće nacvrckan sa glaziranim otvorima, sa degradacijom prirodnog osvetljenja u rasponu od 20 do 60 procenata. Ovo će stvoriti potrebno osvetljenje za centralni deo strukture, i sačuvaće upotrebu resursa korišćenjem manje materijala. Minimalne konstruktivne grede biće pozicionirane na način da pridrže oblik nebodera, u cilju izbegavanja zone mrtvih težina.

Fundiranje objekta biće ukopano nekoliko spratova u zemlju, da bi se izbeglo sveukupno prevrtanje objekta, i samim tim obezbeđivanje bočnih momenata i prevenciju njegovog pada. Niski centar gravitacije stvara nagib na vrhu tornja, koji je savršen za planiran vidikovac.

"Izvrtanje konvencijalne ideje tornja kao i krivljenje kompleksne strukture predstavlja pokušaj da se kontekst objekta prebaci u novu, tehnološku, eru", kažu iz biroa STL Architects.

Linkovi:

  • STL Architects - http://www.stlchicago.com/
  • Bionic Arch - futuristički neboder Tajvana - link
  • Ekološki neboder u Indiji - link
  • Dragonfly - vertikalna farma u Njujorku - link
  • Neboder Bosco Verticale u Milanu postaće prvi svetski neboder sa vertikalnom šumom - link
  • Tour Végétale de Nantes - Biljni toranj u Nantu - link

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....