INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Jeftin biorazgradiv tepih

21.07.2011. | Ben Coxworth | www.gizmag.com

Da li ste se ikada zapitali šta se dešava sa starim tepisima pošto ih bacite? Na zapadu, većina se spaljuje, a reciklira se samo 20%  materijala. Budući da se u Evropi godišnje proizvede preko 700 miliona kvadratnih metara tepiha, a u SAD-u deset puta više, to predstavlja znatnu količinu tepiha koja se spali.

Holandske kompanije Bond Textile Research, Best Wool Carpet, and James želele su da ovo promene, pa su naručile od istraživačkog tima sa Politehničkog univerziteta u Kataloniji (Universitat Politècnica de Catalunya - UPC), Španija i Univerziteta u Gracu, Austrija da smisle rešenje. Rezultat je nova vrsta vunenog tepiha koji je navodno jeftiniji i lakši od tradicionalnih proizvoda i koji nakon upotrebe može u potpunosti da se kompostira. Istraživački projekat nazvan je Erutan od reči Nature (priroda) pročitane unazad pošto je ideja projekta da se tepisi vrate natrag prirodi.
 
Jedan od prvih koraka u stvaranju biorazgradivih tepiha jeste dobijanje vune od novozelandskih ovaca koje su pasle na organskim pašnjacima bez pesticida i teških metala. Ta vuna se onda podvrgava postupku na bazi enzima kako bi se otklonile sve nečistoće koje bi mogla da ima. Onda se prede i vezuje za osnovu.

Kod tradicionalnih vunenih tepiha čak i ako sama vuna može biti biorazgradljiva, podloga od lateksa koja drži niti tepiha zajedno - nije. Prema izveštaju UPC, taj lateks je skup i čini 70% težine tepiha, a za njegovu primenu neophodno je koristiti visokotemperaturne procese vulkanizacije.

Umesto lateksa, novi tepisi kao podlogu imaju biorazgradivu pastu napravljenu od fenolnih jedinjenja. Ova pasta je polimerizovana upotrebom oksidativnih enzima, tokom procesa u kome se tepih prvo drži 15 minuta na temperaturi od 45ºC, a zatim još 15 minuta na 95ºC. Proces vulkanizacije koji je potreban za podlogu od lateksa, naprotiv, zahteva teperature od 100ºC i tvrdi se da koristi za 50% više energije.

Po svoj prilici, za bojenje mogu da se koriste prirodne boje. Istraživači sa UPC-a tvrde da kad ovi tepisi ne budu više u upotrebi, oni mogu da se iscepaju i pretvore u organski materijal, na primer u đubrivo. Mohawk Industries, jedan od najvećih proizvođača tepiha u SAD, navodno je pokazao interesovanje za ovu tehnologiju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;