INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kina - vodeća sila u finansiranju industrije obnovljive energije u 2010. godini

15.04.2011. | Ariel Schwartz | Fast Company

Dodajte proizvodnju obnovljive energije na listu industrija kojima Kina prestiže S.A.D. Iako je Kina dom hiljadama fabrika koje zagađuju okolinu, u njoj niču solarni paneli i vetroturbine najbrže na svetu.

Prema izveštaju "Who's Winning the Clean Energy Race 2010" (Ko pobeđuje u trci ka obnovljivoj energiji), izdatog od strane "The Pew Charitable Trust", privatno investiranje u obnovljive izvore energije u Kini poraslo je u 2010. godini za neverovatnih 39% od predhodne godine. To predstavlja investicije u vrednosti od 54,4 milijardi američkih dolara. To je impresivna cifra, ali investicije u obnovljive izvore energije nisu ograničene samo na Kinu.

Prema izveštaju, svetski industrijski sektor obnovljive energije porastao je 30% od 2009. godine do 243 milijarde dolara finansija i investicija u tehnologije kao što su vetar, solar, biogorivo i geotermal. "Sektor je doživeo ekslozivni bum", kaže Filis Kutino (Phyllis Cuttino), programski direktor "Paw Clean Energy Program".

Azija je, očigledno, region koji treba posmatrati. U 2010. godini, investicije u obnovljive izvore energije porasle su za 33% od 2009. godine na 82,8 milijardi dolara. U 2009. godini, region je prerastao Ameriku po prvi put, i u 2010. godini, investicije su bile veće nego u Evropi. Evropski region je, još uvek, lider u finansiranju obnovljivih izvora energije ove godine, sa 94,4 milijarde dolara investicija (većinski potpomognuto investicijama u malim projektima kao što su krovni solarni paneli), ali Azija ih ubrzano sustiže.

Najveće investicije nacionalno su u Kini, Nemačkoj i S.A.D.-u, tim redom. Ponovo, Azija je prevazišla svoje konkurente poslednjih godina. S.A.D. su vodile u ovom sektoru do 2009. godine, kada ju je Kina zamenila. Ove godine, Nemačka je prevazišla S.A.D., dok je Kina zauzela prvo mesto. Razlog? "Nacionalna politika prema obnovljivim izvorima energije je zaista bitna. Ako nemate politku kao što je u Americi, ona je bitna," kaže Kutino.

 

Investiciju u obnovljivu energiju prema zemlji i sektoru (u milijardama dolara)

Nemačka se, na primer, oslanja na nacionalnu tarifnu politiku, koja primamljuje vlasnike nekretnina i poslovnu industriju da koriste obnovljive izvore energije i pri tom, po skupljim tarifama, vraćaju višak energije nazad u mrežu. Kineski nacionali akcijski plan pomaže zemlji da više koristi hidro, vetro i solarnu energiju. Zemlja ima za cilj da dobija 150 gigavata energije dobijene od vetrogeneratora do 2020. godine (izgleda da će ovaj cilj ispuniti pet godina pre roka) i 20 gigavata solarne energije do 2020. godine. Poređenja radi, S.A.D. trenutno imaju 6 gigavata energije dobijene iz solarnih izvora i 33 gigavata energije dobijenih iz vetrogeneratora. "Kina ima agresivnu politiku prema obnovljivim izvorima energije, koje su privukle investitore," objašnjava Kutino.

Sjedinjene Američke Države zaostaju u ovom delu, zbog nedostatka jasne politike prema obnovljivim izvorima energije i nastavka finansiranja neobnovljivih energetskih izvora. Ali nije sve tako crno. Investicije u obnovljive izvore energije jesu porasle za 51% 2010. godine u odnosu na 2009. godinu, i to za 34 milijarde dolara. Činjenica da je to bilo dovoljno da S.A.D. zauzmu, samo, treće mesto pokazuje kako ubrzano raste svetski industrijski sektor obnovljive energije. I to je dobra vest za sve.

Linkovi:

  • The Pew Charitable Trust - link
  • Nacionalna energetska politika u Kini - link
 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;