INFONET-468X60-BANNER

Novi konstruktivni sistem (QuaDror)

11.04.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Uzbudljivi novi konstruktivni sistem predstavljen je na Design Indaba konferenciji u Kejptaunu. QuaDror, koji je izmislio i patentirao Dror Benshetrit (Dror Benšetrit), jeste sistem prostorno geometrijskih utega inspirisan raznovrsnošću i strukturalnim integritetom elemenata koji se međusobno blokiraju.

Kao što mađioničar otkriva tajne svoje magije, tako i Dror Benšetrit otkriva iznenađujuće jednostavan mehanizam iza ovih struktura koga jedinstvenim čini kompleksna interakcija elemenata koji se međusobno blokiraju. Od prostog modela bloka do nosećeg elementa mosta, QuaDror sistem pokazuje svoje mogućnosti u svim veličinama.

Posle četvorogodišnjih ispitivanja koja su se fokusirala na eksperimentisanje i saradnju, tim Drora Benšetrita razvio je sistem koji pokazuje enormnu snagu i veliku adaptibilnost u konfiguraciji različitih oblika. Raznovrsnost sistema QuaDror jeste prednost koja ga čini jedinstvenim, prvenstveno zbog njegove sposobnosti da se prilagodi stalno menjajućem svetu.

Geometrija konstruktivnog sistema koja ih je vodila u njihovim istraživanjima, dovela je do zaključka da se sistem može primenjivati na pet načina. Tih pet namena skoro da nemaju granica, i mogu se koristiti pri: izgradnji objekata, podeli prostora, infrastrukturnim projektima, fenestraciji (pojam se u arhitekturi koristi da bi označio postojanje određenog niza, reda ili kompozicije) i pravljenju umetničkih instalacija.

Tim je, takođe, predložio korišćenje QuaDror sistema u izgradnji kuća kao odgovor na porast svetske populacije beskućnika i predviđen rast potrebe za stanovanjem. Finansijsko isplativi domovi težili bi pragmatizmu kao i lakoći transporta zbog njihove kompaktne geometrije i mogućnosti slaganja. Predloženi komplet delova dovoljan za izgradnju oko 1.750 domova, uključujući i QuaDror univerzalne sastave, može da bude transportovan u jednom kontejneru od 12m. Po dostavi, sistem se sklapa, inkorporišući lokalne materijale za omotač i grede. Prve QuaDror kuće, po predviđanjima, gradiće se 2012. godine u Sijera Leoneu i Brazilu.

»Zainteresovani smo za transformativnu moć dizajna kao međuzavisni odgovor na socijalne, ekonomske i ekološke probleme. Naš rad je interaktivni proces izmišljanja i davanja (infra)strukturi i sveobuhvatni sistem za poboljšanje našeg načina života. U stvari, mi verujemo da dizajneri i korisnici postaju ko-kreatori,« kaže Dror Benšetrit.

Kratak pregled glavnih prednosti

Podeoni zidovi: Od unutrašnjih zidova do zvučnih barijera pored autoputeva, konstruktivni sistem QuaDror pruža istu stabilnost kao i puna kocka, koristeći samo 20% njene mase. Potporni zid može da izdrži uraganske vetrove bez ikakvih dodatnih oslonaca, istovremeno pokazujući odlična akustična svojstva.

Arhitektonski sistem: Korišćenje tipičnih greda sa QuaDror sistemom zglobova dozvoljava neverovatnu brzinu izgradnje i kompletno odvajanje konstrukcije i fasadnog omotača.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;