INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Najveći neboderi današnjice - Petronas Twin Towers

09.03.2011. | Branislav Savić d.i.a. | Gradjevinarstvo.rs

“Petronas”  je preuzeo ulogu stvaranja “Petronas Twin Towers”-a 1991. godine.

Ovaj projekat je integralni deo ”Kuala Lumpur City Centre (KLCC)”  pažljivo planiranog razvoja sa ciljem da glavnom gradu obezbedi efikasan i moderan centar za urbane aktivnosti, trgovinu i usluge stvarajući tako veliku otvorenu zelenu oazu. Stvorena je zajedničkim naporima svetski priznatih inžinjera, tehnologa i projektanata.

Izrada projekta počela je januara 1992. godine. Već marta 1993. se naporno radilo na iskopavanju 30 metara ispod površine.

Količina iskopavanja je zahtevala preko 500 kamiona punih zemlje koji su se odvozili svaku noć. Sledeći nivo je jedini najduže i najveće izlivanje betona u Malazijskoj istoriji: 13.200m3 betona je kontinuirano izlivano u periodu od 54 sata za svaku kulu. Ova rekordna ploča, zajedno sa 104 šipova je formirala temelje za svaku kulu.

Sa ovog nivoa se digao 21 metar dugačak pridržavajući zid perimetarske dužine od preko 1km. Ova betonska ljuska i podrumska površina koju zatvara zahtevala je 2 godine radova i po 40 radnika svaki dan i noć.

Finalni proizvod je podrumski parking za 5.400 parkirališta na 5 nivoa ispod zajedničke osnove obe kule.

Kao zanimljivost je da si dva različita izvođača izabrana za svaku kulu, tako pružajući uzajamno kontrolisanje konstrukcije i tehnologije – sa mogućnošću pomoći jedan drugom ako problemi iskrsnu. 

Konstrukcija “superstrukture” započeta je aprila 1994. godine, posle rigoroznih testova i simulacija vetra i strukturalnog opterećenja na objekat.

Kompozitna struktura kula zapošljavala je ujedno fleksibilnost čelika i krutost ojačanog betona. Svaki sadržani materijal je korišen tako da da najbolji efekat u konstruisanju kule visine 452 metara. 80.000 m3 ojačanog betona sa 37.000 tona čelika je korišćeno da oformi skeletni sistem obe kule.   

Od velike važnosti je bilo održavanje tačne vertikalnosti strukture kroz celu visinu tokom procesa gradnje. Razlog za ovo, pored ojačanja estetike dizajna, bilo je da se osigura strukturalno jedinstvo konstrukcije, kao i siguran prolaz za visoko brzinske duple liftove.

Utvrđivanje vertikalnosti je prepušteno internacionalnim specialistima koji su, uz pomoć globalnog pozicionarnog sistema (GPS), proveravali vertikalnost svakog dana i noći. Isti posmatrači su koristili iste instrumente u isto vreme svakih 24 časa, minimizirajući tako bilo kakvu grešku u merenjima.

Konstruktivni radovi su rađeni primarno noću, a završni radovi primarno danju (da bi se minimizirala cena veštačkog osvetljenja). Kao rezultat ovoga, ceo vodeći i graditeljski tim su redefinisali standard “brzog rada” u Malezijskoj industriji. 

”PETRONAS Twin Towers” su finalno obučeni u staklo i čelik i završeni juna 1996. godine.
 
Proces gradnje se uveliko oslanjao na lokalnu industriju, sa ukupnim učešćem u proizvodnji sa preko 60% lokalnog materijala. Malazijci su proizvodili sirove materijale kao beton i drvo; završne materijale kao što je mermer, keramika i staklo; prefabrikovane materijale uključujući pregradne zidove, vrata, viseće plafone i metalne stolove; opremu od liftova do sijaličnih mesta i sanitarija; takođe nameštaj svakog tipa kao i radnu i modnu odeću.

Mnogi od ovih materijala su korišćeni u procesu finalnih radova, koji su bili fokus radnih timova sve do kraja 1996. godine.

Uglačana fasada

Fasad oblika dijamanta kao i specifična arfhitektura detalja daje  “PETRONAS Twin Towers” jedinstvenu artikulaciju i formu.

Sadržavši 83.500 m2 stainless steel profila, kao i specialno dizajniranih 33.000 panela koji zajedno čine sistem “zid-zavese” oblačeći tako kule. Izbor "stainless steel" profila ne samo da reflektuje "hi-tech" industrijski ideal u Malaziji, već ujedno i žudnju za tropskog sunca.

Zatvarajući "stainless steel" profilima, površina od 55.000 m2, debljine 0.38mm, dizajnirano je specijalno staklo koje reflektuje UV zračenje i neželjenu solarnu radiaciju.

Ovu uveliko pomaže u očuvavanju odgovarajuće radne sredine u kancelarijskim prostorima. Još direktniji zaštitni uređaji protiv sunca su ugrađeni u interaktivni fasadni dizajn "teardrop" i "bullnose" sačinjenog od čeličnih delova koji sa profilima zajedno čine atraktinu fasadu. Ovi elementi takođe pružaju specifičnu igru senke i linije preko fasade cele zgrade.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;