Električna energija iz snage morskih talasa - tri sistema u igri

26.11.2010. | Tanjug


Jedan od najnovijih izvora alternativne energije je ustvari i jedan od najstarijih - snaga vode, ali ne bilo koje nego već - snaga morskih talasa. Uporno, snažno valjanje okeanskih talasa stvorilo je ideju kod inženjera da se ta energija iskoristi kao izvor električne energije, preneo je radio Glas Amerike, dodajući da vodenice iz ranijih vekova nemaju nikakve sličnosti s napravama koje u 21. veku koriste talase okeana.

Oyster (ostriga) - sistem za iskorišćavanje talasa kompanije Aquamarine Power

Norveška firma pod imenom Wave Energy AS koja istražuje na pacifičkom severozapadu, na obali Oregona, predlaže redizajniranje lukobrana, na ulazu u zaliv, da bi u njih ugradili generatore električne struje.

- Dizajn je takav da su komore otvorene prema dolazećim talasima. Kada talasi udare u lukobran, voda ispuni komore sve do kraja gdje se nalaze turbine. U osnovi to je jako slično hidroelektranama samo što kroz njihove turbine voda prolazi na drugu stranu - kaže Stefani Tornton, direktorka američkog programa ove norveške firme.

Ona dodaje da je ovaj projekat sada još u razvojnom stadijumu, koji kada tehnički profunkcioniše ide na procenu ekonomske strane. Škotska firma Aquamarine Power jedna je od nekoliko stranih kompanija koje u tom delu SAD istražuju  opcije. Njihov projekat se zove Oyster (ostriga). To je u osnovi vrlo veliki mehanički poklopac koji leži na dnu mora, blizu obale.

- Kada talas naidje pritisne poklopac 'kamenice' na klipove. Klipovi potisnu vodu jakim pritiskom na obalu, gdje se nalazi Peltonovo kolo, jedna od najstarijih turbina za proizvodnju električne energije - opisuju "ostrigu" predstavnici firme.

U konkurenciji je i jedna nova firma iz Salema, u Oregonu, M3 Wave Energy Systems. Njena se ideja zasniva na pritisku talasa dok prelaze preko vazduhom ispunjenih jastuka na dnu mora: udaranje talasa kompresuje vazduh u jastucima, koji se onda koristi za okretanje rotora u električnoj turbini.

Iako su i američka i strane vlade vrlo zainteresovane za taj energetski sektor i ulažu mnogo novaca u ispitivanje raznih prototipova, ostaje otvoreno pitanje da li bi električna struja stvorena u okeanu mogla da ima tržišno isplativu cenu.

Napomena portala Gradjevinarstvo.rs: Tanjug je reč "oyster" preveo kao "kamenica" što je vrsta ostrige.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...