INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Arhitektura u SAD - snalazi se kako znaš i umeš

19.10.2010. | Roger Vincent | Los Angeles Times

Od 2008. godine broj zaposlenih u arhitektonskih biroma pao je za 25%, a obim posla za arhitekte za oko 40%. Zato se mnoge firme dovijaju kako da poprave svoj položaj, ne samo u građevinskoj industriji, već na tržištu rada uopšte. Arhitekte iz Južne Kalifornije našli su kreativne načine da se izbore sa krizom i ostanu uposleni. Jedan piše filmske scenarije i pozorišne komade. Jedan biro planira da sredi svoju zgradu i proda višak kancelarisjkog prostora. Jedna firma pokušava da osmisli proizvode koje bi patentirala i prodavala licence proizvođačima. 

Johnson Fain, biro koji je projektovao Fox Plaza-u, zgradu čuvenu po filmu Umri muški (1. deo, 1988. godina), danas se kao i svi drugi bori da opstane, a jedan od partnera u firmi kaže: - Arhitekti će jednog dana 2009. godinu pamtiti kao dobru.

- Utisak je da će dugo potrajati sadašnje stanje, i to dovoljno dugo da neće poštedeti ni srednje ni više saradnike i menadžere u biroima - kaže Ann Gray, investicioni konsultant i izdavač arhitektonskog magazina u Los Anđelesu - Kresanja obično počinju od dna lestvice jer oni na višim položajima imaju dovoljno znanja i iskustva da preuzmu posao onih ispod sebe. Ovoga puta kresanja prelaze tu granicu i idu još više ka vrhu.

Zapošljavanje teče toliko slabo da firme gube priliv čitavih generacija talenata. Ann Gray kaže da ovo stvara čudnovatu demografiju u struci i da za deset godina neće biti moguće naći iskusnog "project manager-a".

Retke su i prilike za arhitekte van uobičajenog posla. Mala firma, MDA Johnson Favaro, dobila je preko 230 aplikacija za radno mesto za početnike koje je objavila na internetu u septembru ove godine.

Mnogi su imali i nekoliko godina iskustva, kaže direktor Steve Johnson, tako da je firma bila u prilice da podigne svoje početne kriturijume.

Firma je skresana za 30% tokom 2009. godine, dodaje on, kako bi prebrodila recesiju sa onoliko posla koliko je imala, tako da je u firmi ostalo samo osam arhitekata. Posao se stabilizovao dovoljno da mogu da zaposle još jednog kolegu, ali je tržišno nadmetanje za posao i dalje "brutalno".

- Pre smo se takmičili sa četiri ili pet firmi za neki projekat, i to firmi srazmerno našoj - kaže Johnson - Sada za jedan posao po 20 ili 30 biroa šalje ponude. Svaki biro, bez obzira na veličinu, juriša na svaki posao koji se nađe, ne bi li uspeli da prežive ova vremena.

Cuningham Group iz Mineapolisa je za oko 15% manja nego pre recesije, kaže direktor Jonathan V. Watts, iako je već bila spremna za turbulencije.

- Videli smo šta se približava - kaže Watts - Pre dve godine deo poslovanja prebacili smo u Koreju i Kinu. Tamo je sada novac i posao. Između ostalog, tamo sada radimo veliko odmaralište i akva-park.

Cuningham Group se raduje i projektu poslovne zgrade u Culver City-ju. Zajedno sa partnerom, REthink Development, kupili su zemljište koje je nekada pripadalo filmskoj kompaniji MGM. Sada nameravaju da na toj lokaciji podignu zelenu zgradu najvišeg kvaliteta u smislu zelene gradnje i enegetske efikasnosti (cilj im je da dobiju i platinasti LEED sertifikat).

- Biće to Tojote Prius među zgradama, osim što će i izgledati lepo - Kaže pomalo zajedljivo Watts o novom projektu - I imaćemo najbolju moguži reklamu - naš biro će se nalaziti u toj zgradi.

Nadaju se da će gradnja početi u maju, i da će trajati oko 18 meseci. Cuningham će zauzeti oko 20% kancelarijskog prostora a ostatak će prodati onima koji su zainteresovani da posao vode u ultra-zelenoj zgradi polu-apartmanskog tipa.

Arhitekta Tommy Landau iz Santa Monike, koji je projektovao neke od najupečatljivijih oblakodera tokom poslednjih deset godina, i čija je firma 1980-ih imala oko 40 zaposlenih, kaže rezignirano za LA Times:

- Ne želim da opet imam nove saradnike, nemam korist od marketinga ili ponuda koje šaljem. Pre pet godina ponovo je bilo dobro, ali sada nema smisla "oživljavati mrtvog konja". Novi oblakoderi u Južnoj Kaliforniji neće biti građeni...

On je zato počeo da piše filmske scenarije, da crta animirane filmove i organizuje događaje poput pesničkih večeri u svom birou.

HOK Product Design - biomimikrija umesto arhitekture

Međunarodna arhitektonska firma HOK nedavno je pokrenula HOK Product Design - firmu u Los Anđelesu koja je specijalizovana za osmišljavanje i patentiranje proizvoda koje bi zatim prodavala proizvođačima. Ova delatnost nije nastala kao odgovor na recesiju, ali jeste kao dalekosežniji odgovor na vremena koja tek dolaze za arhitekte.

- Upravni odbor je razmatrao opcije koje možemo da iskoristimo, paralelno sa arhitekturom ili u dodiru sa njom, kako bismo obezbedili pouzdaniji tok poslovanja - kaže Susan Grossinger, direktor u odeljku HOK-a - Arhitektura se zasniva na naplati odrađene usluge (fee-for-service business), dok nova firma posluje na osnovu licenci (royalty-based).

Među različitim proizvodima koje je HOK Product Design projektovao jeste i jeftina bašta za urbane uslove koja sakuplja kišnicu, prečišćava je i tek onda pušta u zemljište bašte. Ovo je jedinstven proizvod iz ponude, dok su ostali uglavnom nadgradnja postojećih rešenja koja su već dostupna na tržištu.

Ona dodaje da u ovom sektoru HOK-a može da se ide dalje, naročito u smislu biomimikrijskog pristupa dizajnu (klikni na tag ispod teksta za više o biomimikriji).

Johnson Fain, poznati biro iz Los Anđelesa, pridružio se borbi za prekookeanske poslove i deo svog poslovanja preusmerio je na projektovanje javnih objekata, poput onih za potrebe Los Anđeleskih školskih ustanova (Los Angeles Unified School District).

Strateški prelaz sa biroa koji je projektovao poslovne zgrade (klase A), kao što je MGM kula u Century City-ju, 35-spratnica završena 2003. godine, najnoviji, i moguće i poslednji poslovni oblakoder u Los Anđelesu jer drugi nisu ni u najavi. Od 70 zaposlenih u ranim 1980-im, firma je spala na 46.

- Donald Trump nas je zvao biro "Umri muški" - kaže Scott Johnson, jedan od partnera u birou koji je projektovao zgradu Fox Plaza (na fotografiji sasvim gore), proslavljenu u filmu Umri muški, prvi deo iz 1988. godine. Investitori se već raspituju za nove projekte, ali, čini mi se... Arhitekti će se osvrtati na 2009. godinu i činiće im se kao pesma.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;