INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zidne obloge u kuhinji - važan element kuhinjskog enterijera

07.09.2010. | Katalog NAMEŠTAJ

Verikalan prostor od 50 do 70cm koji se prostire od donjih do gornjih kuhinjskih elemenata jeste osnovni element u dekoraciji kuhinje, ali ima i veoma jasno definisanu praktičnu ulogu – da štiti zid od vode i masnoće.

Zato je izbor materijala veoma važan. On mora biti biti napravljen od vodootpornog, čvrstog i materijala lakog za održavanje.

Kod nas se najviše u tu svrhu koriste keramičke pločice koje imaju izuzetnih prednosti, ali postoje i drugi materijali koji se mogu koristiti, a treba mogu se kombinovati i više vrsta materijala.

O ovom prostoru retko razmišljamo kada opremamo kuhinju, a veoma je bitan ne samo u praktičnom smislu nego i kao element dekora. Kao i kuhinjski elementi, i on je izuzetno bitan u stvaranju pravog ambijenta. Može biti od istog materijala kao radna ploča ili praviti kontrast njoj i kuhinjskim elementima. U svakom slučaju, bilo da se kuhinja oprema ili se razmišlja o njenom osveženju, ovaj element je nezaobilazan.

Ne mora se koristiti samo jedan materijal. Dobro rešenje može predstavljati postavljanje obloge od inox-a iznad štednjaka, pločice sa slikanim dekorom iznad radne ploče, a obične keramičke pločice iznad sudopere. U uskim linearnim kuhinjama treba izabrati zidne obloge koje doprinose utisku prostora: keramičke pločice pastelnih boja, sjajni inox ili staklene prizme koje će reflektovati svetlost. Sa druge strane, u prostranoj kuhinji, okupanoj svetlošću mogu se koristiti obloge tamnijih boja ili zidne obloge koje imitiraju kamen.

Keramičke pločice

Klasičan materijal za zidnu oblogu jesu keramičke pločice. Pločice su dostupne u širokoj paleti stilova, boja i dimenzija. Postoje veoma uspešne imitacije kamena, škriljca, betona, drveta, metala... Mogu da se uklope u svaki ambijent. Otporne su na vlažnost i toplotu i čiste se sunđerom. Loša strana keramičkih pločica jesu fuge koje su sklone prljanju.

Laminatne zidne obloge

Laminat je materijal koji se sve više koristi i za radne ploče u kuhinji. Sada počinje i sa češćom upotrebom laminata kao zidne obloge zbog dobrog odnosa cena – kvalitet. Prednosti laminata su brojne. Čvrst i otporan, proizvodi se u velikom broju dekora, u raznim stilovima. Njime je moguće prekriti velike površine bez vidljivih spojeva. Dovoljno je preći preko njega sunđerom kako bi se očistio. Nezgodno je to što laminat ne trpi toplotu preko 180°C. Zidnu oblogu od laminata, dakle, ne treba postavljati iznad štednjaka.

Zidne obloge od inox-a

Zidne obloge od inox-a su otporne i na toplotu i na vodu, te se mogu postaviti svuda, i iznad štednjaka i iznad sudopere. Pružaju lepu sjajnu površinu na koju bakterije ne prijanjaju, a dobija se profesionalan izgled kuhinje. Nezgodno je to što je inox podložan ogrebotinama. Mrlje od vode brišu se vlažnom krpom, ali nikako grubim tkaninama koje bi mogle da izgrebu površinu.

Staklene zidne obloge

Savremeni materijal, kaljeno staklo je premazano zaštitnim slojem kako bi se osigurala postojanost boje. Sa zaštitnim slojem debljine 4 do 6mm, staklena obloga je otporna na toplotu, vlažnost i udarce. Čisti se proizvodima namenjenim za čišćenje stakla.

Drvene zidne obloge

Dobijajući vremenom patinu, drvo donosi kuhinji poseban šarm. Loša strana drveta je njegovo održavanje. Zidne obloge od drveta moraju prilikom instalacije da se lakiraju ili premažu uljem i onda da se tako redovno održavaju. Pošto je drvo živ materijal kome voda smeta, zidne obloge od drveta iznad sudopere treba izbegavati, ali nije posebno pogodno ni iznad štednjaka.

Zidne obloge od prirodnog kamena

Kamene zidne obloge daju prijatan izgled prirode u kuhinji. Prirodni kamen, bilo da se radi o krečnjaku, škriljcu ili granitu, obzirom da je prirodno porozan, mora biti prethodno podvrgnut hidroodbojnom postupku i kasnije svakodnevnom održavanju. Zidne obloge od prirodnog kamena održavaju se sapunicom. Zidne obloge od prirodnog kamena su prilično skupe, pa se zato češće koriste imitacije.

Zidne obloge od sintetičkih materijala

Obojeni u masi, sintetički materijali formiraju ploče u jednom komadu za oblaganje zida. Ovi materijali su otporni na fleke, udarce, vodu, toplotu ali i na vreme koje prolazi jer zadržavaju prvobitnu boju. Što se tiče održavanja, krpa i blagi deterdžent su dovoljni. Postavljanje ovih obloga se uvek radi po meri prostora i predstavlja najskuplju opciju.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;