IZOLACIJA-468X60-BANNER

Merenje potrošnje kao preduslov energetske efikasnosti - PowerCost Monitor

07.09.2010. | Arstechnica

Merenje potrošnje preduslov je bilo kakvih koraka ka energetskoj efikasnosti. Dokazan je pozitivni efekat koji kod korisnika proizvodi predočavanje troškova i proračun njihovog smanjenja određenim potezima u ponašanju i investicijama u tom smeru.

Zato se proizvođači mernih uređaja trude da pojednostave svoje proizvode, ali i da pruže što preciznije informacije i to u realnom vremenu. Nate Anderson, urednik na sajtu Arstechnica, ispitao je jedan takav uređaj - PowerCost Monitor kanadske kompanije Blue Line Innovations (ceo komplet na fotografiji levo).

S obzirom da "pametna mreža" (smart grid - dvosmerna digitalna tehnologija za komunikaciju između potrošača i distributera električne energije) nije dostupna svima, Nate Anderson, urednik na sajtu Arstechnica, daje primer kako uz pomoć kombinacije senzora, WiFi uređaja i podataka sa interneta, mogu da se dobiju veoma korisni podaci o potrošnji.

On je testirao PowerCost Monitor kanadske kompanije Blue Line Innovations, da vidi koliko bolje može upoznati potrošnju električne energije u svojoj kući u realnom vremenu, ali, i da li je bavljenje ovom temom vredno troškova.

Poznato je da precizne informacije o potrošnji podstiču ljude na štednju. Postoje zato i uređaji koji se instaliraju u automobile kako bi u realnom vremenu prikazivali potrošnju goriva i reakcija potrošača je da nalaze načine kako da je smanje.

Na sličan način i ovaj gedžet, senzor PowerCost Monitor-a (foto odmah ispod), dodaje se na sat koji meri potrošnju električne energije i prati potrošnju u svakom trenutku a dobijene informacije prenosi na displej u vidu daljinskog za klima-uređaj koji može stajati na stolu dnevne ili radne sobe. Na njemu korisnik može pratiti potrošnju u kilovatima i procenu troškova.


senzor PowerCost Monitor-a radi na elektromehaničkim i digitalnim satovima

Anderson naročito hvali ovaj uređaj jer se može lako prikačiti na sve vrste satova: od elektromehaničkih sa rotirajućim diskom do elektonskih sa infrared portom.

S obzirom da satovi prikazuju različite faktore vezane za troškove: zavisno od države, doba dana, sezone ili godine, veoma je teško pratiti sve ove varijable. Ipak, PowerCost Monitor u tome uspeva.

Anderson ima stari sat sa rotirajućim diskom i plastičnim poklopcem. PowerCost senzor jednostavno se prikači pored i krak koji je na njemu postavlja se tačno ispred centra diska. Čitanje diska senzor vrši prostim optičkim praćenjem brzine okretanja šare na njemu. Anderson priznaje da je sumnjao u ovako jednostavan koncept ali i da ga je senzor demantovao.

Instalacija PowerCost Monitor-a urađena je uz pomoć beta-verzije softvera koje nudi kompanija Microsoft - Hohm (pogledaj više na linku na kraju teksta).


Ipak, kompletna instalacija PowerCost Monitor-a može potrajati duže (sat ili više prema proizvođaču) iako nije preterano zahtevna - za nekoga ko ima određen stepen znanja o digitalnim tehnologijama.

Potrebno je podesiti sve, od senzora na satu do parametara u samom uređaju, a zatim i softversko povezivanje sa internetom i drugim uređajima dodatno komplikuje stvar.

Instalacija je donekle olakšana time što je displej na kom se očitava potrošnja u unutrašnjosti objekta povezan bežično sa senzorom u satu. Govori se o prenosivom uređaju poput daljinskog ali i on zahteva izvesno vreme i trud za podešavanja.

Ali, kada su kompletna instalacija i podešavanja urađeni, sistem počinje da daje preciznu potrošnju električne energije u realnom vremenu. Mogućnost nošenja displeja sa sobom po rečima Andersona pretvara praćenje potrošnje skoro u vrstu igre.

Igranje sa potrošnjom električne energije

Tako je on pratio kako potrošnja sa 800kW skače na 4.500kW onog trenutka kada je uključio klima-uređaj star 20 godina. Ovaj skok možete pratiti i kao procenu troškova na kraju meseca ukoliko vas kW-brojke ne pogađaju mnogo.

Zatim se možete igrati i sa otvaranjem prozora dok radi klima-uređaj i pratiti šta se dalje dešava.

Možda najzanimljivija opcija na displeju jeste mogućnost praćenja potrošnje pojedinih uređaja. Na dugme označeno slovima APPL. Ukoliko nema drugih promena u kući (uključivanje frižidera, bojlera i sl.) možete kliknuti ovo dugme i ono će na ekranu prikazati "0". Zatim uključite uređaj kom želite da merite potrošnju i dobićete podatke koji se odnose samo na njega.

Kompanija Blue Line Innovations tvrdi da njihov uređaj zasta menja ponašanje potrošača i samim tim i štedi novac. Oni iznose podatak da je 65% ljudi napravilo dugoročne promene u svom ponašanju, i preko polovine proverava displej bar jednom dnevno.

U saradnji sa distributerskom kompanijom Hydro One, Blue Line Innovations sprovelo je pilot-projekat sa 30.000 potrošača u Kanadi koji su učestvovali u njemu. Tokom 18 meseci zabeleženo je prosečno smanjenje potrošnje električne energije od 6,5%.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;