INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Adhezivi na bazi proteina iz sojinog brašna - budućnost drvoprerađivačke industrije

31.08.2010. | Blaine Brownell | Architect Magazine

U današnjem vremenu kada je svest o zaštiti životne sredine povećana u društvu, formaldehid, koji je decenijama jedan od glavnih sastojaka u proizvodima od drveta, dospeo je na veoma rđav glas. Ova hemikalija koja se koristi kao lepilo u proizvodnji iverice, OSB-a, šperploče i drugih proizvoda od drveta potencijalno je kancerogen i spada u VOC materije koje mogu iritirati oči, kožu ili disajne puteve (više o VOC materijama na tagu ispod teksta).

S obzirom na njegovu potencijalnu toksičnost, kao i to da se dobija iz prerade fosilnih goriva, istraživači već dugo pronalaze različite nove adhezive koji bi mogli da zamene formaldehid u industrijskim procesima.

Ove nedelje, naučnici iz USDA Laboratorije za proizvode od drveta u Viskonsinu predstavili su jedan od ekoloških adheziva koji mogu biti alternativa formaldehidu - na bazi soje.

Kao sirovina koristilo bi se sojino brašno koje karakteriše osobina hidrofobnosti, i za koje naučnici tvrde da je efikasno poput formaldehida, ali za razliku od njega - nema negativne strane.

- Proteinski adhezivi predstavljali su resurs za proizvodnju kompozitnih materijala od drveta u ranom 20. veku. Zatim su ih zamenili petrohemijski adhezivi koji su bili jeftiniji, pogodniji za primenu i dugotrajniji. Međutim, tehnološki razvitak ali i zaštita životne sredine vraćaju proteinske adhezive u upotrebu.

Danas se adhezivi na bazi soje koriste u samo 5% proizvodnih procesa prerade drveta, naučnici smatraju da će im pripasti budućnost ove industrije, i to već u narednih nekoliko godina.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAUMIT
BAUMIT
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

TRITONEX
TRITONEX
KRAGUJEVAC
tritonex.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;