INFONET-468X60-BANNER

Veliki akvarijumi u enterijeru - novi standard u luksuznim stanovima SAD-a

20.08.2010. | New York Times

New York Times donosi detaljan tekst o novom trendu opremanja luksuznih stanova - ugradnja velikih akvarijuma. Govori se o staklenom rezervoaru zapremine preko 1.500 litara koji sa pratećom opremom košta preko 100.000 dolara. Održavanje? Oko 1.000 dolara mesečno. Naravno, ukoliko ne želite nešto još eksluzivnije - akvarijum sa morskim meduzama čije održavanje košta oko 5.000 dolara mesečno.

Napomena: sve linkove iz teksta možete pronaći na kraju.

Priča započinje primerom bračnog para Wilzig, koji sa dvoje male dece živi u delu Menhetna, Njujork, poznatom kao TriBeCa. Oni su ugradili akvarijum zapremine 1.700 litara, i mogu da biraju boju rasvete između 64 ugrađene. Glavni trik je u tome da su ribice u akvarijumu specijalno odgajena vrsta koja na sebi nema boje i tako "na dugme" postaju roze, tirkizne, zelene, crvene... zahvaljujući svetlima u akvarijumu (dve fotografije niže u tekstu).

Većina onih koji žele da se bave akvaristikom započinju sa akvarijumima od oko 20 litara da bi jednog dana stigli do zapremine od 150 do 200 litara poput onih koji stoje u čekaonicama privatnih ordinacija da umire pacijente. Ali, danas akvarijumi postaju obavezan deo prostora onih koji o ribicama nisu razmišljali pre nego što im je bilo potrebno nešto da popune svoje enterijere.

Christopher Stevens, dizajner enterijera sa Mehetna, kaže za New York Times:

- Tipični kupac ima kolekciju automobila, motocikala, umetničkih dela, tri psa... I onda se postavlja pitanje šta je sledeće čime bi mogao da oduševi svoje prijatelje? Akvarijumi nisu bili standard da najluksuznije enterijere, ali sada polako postaju.

Akvarijum koji ima porodica Wilzig (na fotografiji ispod) košta oko 50.000 dolara i još po 1.000 dolara svakog meseca za održavanje. To je cena pre nego što je ijedna ribica stigla u svoj novi dom. Ribice koštaju još par hiljada: crni tang je oko 500 dolara, 5.000 je mladunče ajkule, a tu je i ugovor sa službom koja radi neprekidno na poziv da izoluje bolesne ili izbaci uginule ribice koje mogu da zaraze ceo akvarijum.

Ralph Ammirati, vlasnik Aquarium Network-a, Bellmore, Njujork, kaže da njegova firma za održavanje akvarijuma dobija pozive i petnaest minuta pre ponoći 31. decembra.

- Najviše porudžbina imamo od dizajnera enterijera i arhitekata koji uređuju stanove od 550 do 650 kvadrata - kaže Joseph Caparatta, vlasnik Manhattan Aquariums-a, firme koja prodaje sve veličine akvarijuma.

Njegova firma je isporučila akvarijum zapremine 2.650 litara za privatnog investitora (fotografija na početku teksta). Napunjen, ovaj akvarijum ima oko 2.700 kilograma, a uz uslov da visi sa plafona, početna investicija iznosila je 200.000 dolara. Sve potrebne instalacije zauzele su celu garderobu na spratu i jedan deo na krovu objekta.

Vlasnici ovog stana vrednog skoro 17 miliona dolara ugradili su akvarijum pre tri godine. Trenutno žele da prodaju ovaj stan jer planiraju da se presele i kažu da su potencijalni kupci podeljeni na one koji bi zadržali i one koji bi uklonili akvarijum. U svom novom stanu planiraju da naprave novi akvarijum, ali - sa meduzama.

- Akvarijumi za meduze skuplji su i teže ih je napraviti od onih za ribice - kaže Justin Muir, vlasnik City Aquarium-a iz Bruklina. Glavni problem je u tome što meduze moraju svaki dan jesti živu hranu.

Muir, koji robu za svoje projekte akvarijuma nabavlja čak i u ABC Carpet & Home-u (gde kupuje kristalne skulpture i sl), kaže da je jednom gradio akvarijum za ajkule u kući bračnog para iz Čelzija, Njujork. Kada ajkule prerastu, ipak nedovoljno veliki akvarijum, biće donirane akvarijumu grada Njujorka.

- Postoje ljudi koji nemaju ništa protiv cifre od 5.000 dolara mesečno samo za održavanje akvarijuma sa meduzama, plus cena samog akvarijuma koja se kreće oko 100.000 dolara - kaže Muir za New York Times. Početna cena Muir-ovog rada iznosi 50.000 dolara.

On kaže da je najskuplji projekat radio za ženu u Dalasu, Teksas, koja je nakon letovanja na Maldivima želela da oživi taj utisak u svojoj kući. Akvarijum sa peščanom plažom ispod tavanice ukrašene po ugledu na zvezdano noćno nebo koštao je 750.000 dolara.

Svi koji su u poslu sa akvarijumima ipak podsećaju da je pravi luksuz, ne sam akvarijum i ribice, več održavanje. Kažu da su česti klijenti koji ne samo da ne žele da se posvete ozbiljnijem održavanju već ne žele ni da čiste staklo i da hrane ribice, a moraju biti hranjene, u najboljem slučaju, svaki drugi dan. Svaka poseta ove vrste košta oko 150 dolara.

Ceo tekst čitajte na linku: http://www.nytimes.com/2010/08/19/garden/19aqua.html?_r=1

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;