SFSOPLATE-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

Otpadna glina i cigla u betonu - rešenje za održivu gradnju

18.09.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Nedavno istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji ukazuje na mogućnost značajnog smanjenja emisije ugljen-dioksida u građevinskoj industriji korišćenjem otpadnih materijala poput gline i cigle u proizvodnji betona. Tim stručnjaka sa Univerziteta u Dandiju, u saradnji sa Udruženjem za mineralne proizvode (MPA), istražio je upotrebu ovih materijala u formi kalcinisane gline u cementu i betonu, čime bi se postigla smanjenja emisija u poređenju sa standardnim cementom.

Cigle

Ilustracija (Foto: Pixabay)

U istraživanju je utvrđeno da upotreba otpadne gline i cigle može smanjiti ukupan ugljenični otisak cementa za čak 30%. Pored toga, procenjeno je da bi korišćenje ovih materijala moglo preusmeriti oko 1,4 miliona tona otpada u korisne svrhe, čime bi se značajno doprinelo očuvanju životne sredine.

Stručnjaci sa Univerziteta u Dandiju, prepoznati po svojim istraživanjima materijala za gradnju, posebno su ispitali dugotrajnu izdržljivost betona sa kalcinisanom glinom, uključujući njegovu upotrebljivost u priobalnim i morskim područjima.

Dr Moray Newlands istakao je da je pružanje podrške građevinskoj industriji na putu ka održivosti u Velikoj Britaniji ključno za postizanje nacionalnih ciljeva neto nulte emisije.

On je napomenuo da kalcinisana glina predstavlja održivu alternativu za Portland cement i može se koristiti kao njegova dopuna, s potencijalom da omogući izdržljive niskougljenične betone za širok spektar primena, uključujući mostove, obalne strukture i obnovljivu infrastrukturu.

Takođe je istakao da je ovaj projekat postavio temelje za stabilan lanac snabdevanja kalcinisanom glinom u Velikoj Britaniji, čime se industriji omogućava sigurnost u korišćenju ovih materijala.

U Velikoj Britaniji glina je prirodno prisutna i predstavlja alternativu industrijskim nusproizvodima kao što su granulirana šljaka visokih peći i leteći pepeo, koji se inače koriste za smanjenje ugljenika u cementu. Međutim, kako se industrije čelika i energije dekarbonizuju, dostupnost ovih materijala opada, što dodatno podstiče razvoj kalcinisane gline kao održivog rešenja.

Istraživanje je ispitalo dve metode zagrevanja gline - tradicionalne rotacione peći i inovativni proces "fleš zagrevanja", pri čemu su obe metode pokazale efikasnost u proizvodnji kvalitetne kalcinisane gline, bez značajnih razlika u rezultatima.

Dr Diana Casey, izvršna direktorka za energiju i klimatske promene pri MPA, naglasila je da upotreba otpadnih cigli i gline ne samo da smanjuje emisije ugljenika, već otvara mogućnost za stvaranje novog tržišta u građevinskoj industriji, čime se ekonomska vrednost zadržava u zemlji, otvaraju se nova radna mesta i privlače investicije.

Stvaranje niskougljeničnog cementa i betona predstavlja jedan od sedam ključnih stavki u "Putu ka nultoj emisiji" MPA, a britanska industrija cementa i betona već je smanjila emisije ugljenika za 53% od 1990. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


MORAVACEM-300X250-BANNER
XELLA-300X250-BANNER
LAFARGE-300X250-BANNER
MLADOST-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;