INFONET-468X60-BANNER

Gradnja individualnih kuća 2020. godine – gradnja na licu mesta ili prefabrikacija?

21.04.2010. | Meghan Drueding | Residential Architect

Oko 500 godine p.n.e. Heraklit je rekao: Ništa nije sigurnije od promena. Tokom vekova njegovu mudrost potvrdilo je vreme ali i izuzetak - izgradnja kuća. Istina, razvoj je zahvatio polje materijala, mašinskih instalacija i građevinskih proizvoda, ali uopšteno govoreći, način na koji gradimo kuće nije se bitno promenio u poslednjih 100 godina.

- Tehnologija građenja kuća se oduvek kretala veoma, veoma sporo - kaže Tedd Benson, „guru“ kuća sa drvenom konstrukcijom i vlasnik firme Bensonwood Homes (Walpole, Nju Hempšir). On već nekoliko godina poziva kolege graditelje da napreduju brže.

- Istorijski gledano, krećemo se još sporije danas nego inače. Isto je bilo oko hiljadu godina, a zatim su nastale brojne promene od kraja XIX veka i na početku XX veka, pre svega u smislu integracije mašinskih instalacija u zgradama.

Graditelji kuća su skeptični prema svemu što je novo, i to sa dobrim razlogom - mnogo nepotvrđenih proizvoda i tehnika nastalo je tokom godina i ostavilo investitore nezadovoljnim.

- Skepticizam jeste opravdan - potvrđuje i John Connell, arhitekta i izvođač iz Virdžinije - Graditelji su naučili ono što znaju kroz spor proces neposredne primene. Ako naprave grešku gube dosta novca.

Napomena: ovaj tekst je prevod sa sajta Residential Architect, naslov originala: Seeing Clearly - How experts think custom home building will change by 2020; Meghan Drueding (link na kraju teksta). Na kraju teksta možete pronaći linkove svih firmi koje se pominju u tekstu a koje se bave izgradnjom individualnih jednoporodičnih kuća u SAD.

Arhitekte i izvođači u SAD ističu sve češću primenu gotovih elemenata i prefabrikacije čak i kod izgradnje kuća na licu mesta. Tako na gradilišta danas stižu gotove krovne rešetke kakve se i kod nas primenjuju za krovove montažnih kuća, ali i gotova drvena konstrukcija koju isporučuje podizvođač pa se zatim gradnja nastavlja. Ovo takođe važi i za sisteme vodovodnih i mašinskih instalacija.

Verujemo da u iskustvima sa tržišta SAD možete pronaći nekoliko stvari koje se već sada mogu primeniti i kod nas, ali i koje u dogledno vreme mogu postati značajne na tržištu individualne, pa čak i višeporodične stambene gradnje manjeg obima kod nas.

Za više o ovoj temi pogledajte linkove i tabove na kraju teksta, ali i pretražite internet pod upitom – custom home builders (custom home building), kako se u SAD nazivaju graditelji kuća na licu mesta.

Fotografije kuća u tekstu takođe su preuzete iz navedenog teksta.

Ali sledećih 10 godina mogao bi biti period  ubrzane evolucije tehnologije izgradnje kuća. Pokrenuti ekonomskom recesijom i ekološkim pitanjima, potrošači traže kuće koje daju više i troše manje energije. Zelene kuće su se sa margine premestile u centar pažnje i postale „mainstream“ (glavna struja) i tu će i ostati.

- Zeleno je postalo njihov osnovni deo otkad je pod lupom javnosti – kaže Richard Mandell iz firme Sandy Spring Builders (Bethesda, Merilend) - U vezi s tim sve više graditelja koristi (ili razmatra) neki vid prefabrikacije u kućama koje nude na tržištu. Tri glavna vida prefabrikacije su: gotovi građevinski elementi, panelna gradnja i modularna konstrukcija. Za njih su investitori i izvođači zainteresovaniji nego ikad pre.

Eko ekonomija

Potpomognuta LEED standardom za kuće (LEED for Homes) i drugim sistemima za ocenjivanje ekoloških karakteristika, porast populanosti zelenih kuća već je počela da menja ovu granu građevinarstva. Mnogi graditelji su se rado prihvatili gradnje pregradnih zodova od recikliranih materijala, materijala bez VOC-a (vidi tab na kraju teksta), betona sa pepelom kao agregatom, bez ili sa malo uticaja na cenu.

- U prošlosti, kada bi moleri počeli rad, niko drugi nije mogao biti tu zbog jakih isparenja – primećuje Bob Voertman,  „project manager“ za stanovanje u firmi Engelmann (Ketchum, Ajdaho) - Sada tu mogu da budu prisutni drugi majstori. Tako da, i kada zeleni proizvodi koštaju nešto više, možemo napraviti uštede u ukupnom vremenu i ceni radova.

Izolacija od tvrde pene (kakva se često primenjuje u SAD), pasivni solarni dizajn, sistemi podnog grejanja i visokoefikasni KGH sistemi takođe su postali sastavni delovi novih kuća.

- Svaki dan vidimo ljude koji su veoma aktivni i svesni, i žele da se uvere da će štedeti svoj novac - kaže Randy Gardner iz firme Gardner Woodwrights (North Kingstown, Rod Ajlend) - Sve više investitora zahteva geotermalne (toplotne) pumpe za hlađenje i grejanje. Čak i solarni fotonaponski (PV) paneli, iako su daleko od standarda, učvršćuju svoju poziciju.

U istraživanju koje je sproveo Američki institut arhitekata - AIA, u drugom tromesečju 2009. godine Home Trends Design Survey, objavljenom oktobra 2009, oko 55% ispitanika izjavilo je da je interesovanje klijenata za solarne panele povećano (link na kraju teksta).

Zajedno sa istraživačkom grupom na univerzitetu MIT, House and Department of Architecture research group, firma Bensonwood Homes (link na kraju teksta) dizajnirala je i izgradila kuću za predsednika Unity koledža, Mejn. Kuća je dobila najviši, Platinasti LEED sertifikat (više o LEED-u na tabu na kraju teksta).

Suština je da najviši standardi mogu preko noći da postanu osnovni kaže Nate Kredich, potpredsednik za razvoj tržišta stambenih nekretnina u USGBC-u (vidi tab LEED na kraju):

- Gradnja kuća je uistinu istraživačka laboratorija za ceo pokret zelene gradnje - kaže on - Stvari koje su mainstream danas prvi put su izvedene u ovom sektoru pre 5, 10 ili 15 godina.

Kredish predviđa da će cena kupovine i ugradnje zelenih građevinskih proizvoda, naročito onih koji se odnose energiju (kao što su solarni PV paneli), opasti do 2020. godine:

- Mislim da će cela industrija solarnih fotonaponskih panela biti okrenuta naopačke do kraja sledeće dekade. Cene će pasti drastično, a efikasnost sistema će se povećavati kako se tržište bude razvijalo.

Ovo se slaže sa izveštajem koji je prošlog oktobra objavila nacionalna laboratorija Lawrence Berkeley Ministarstva za energetiku SAD (potražite druge tekstove povezane sa ovom laboratorijom na našem sajtu). Ona pokazuje da je prosečna cena fotonaponskih sistema u SAD pala za više od 30% od 1998. do 2008. godine.

Graditelji i zeleni eksperti navode da će LED osvetljenje i drugi relativno skupi proizvodi pojeftiniti tokom narednih nekoliko godina. Kao računarski čipovi, LED i OLED (organic light-emitting diodes) proizvode se uz pomoć tehnologije poluprovodnika (semiconductor technology).

Konvencionalno iskustvo govori da će njihova cena pasti tokom vremena otprilike kao što se to dogodilo sa cenom računara:

- Osvetljenje u kućama u SAD koristi 10-11% ukupne potrošnje električne energije, a LED sijalice mogu da smanje račun u ovom delu za celih 80%. Ipak, do 2020. godine očekujem da će LED biti samo u nekim kućama a da će štedljive sijalice (compact fluorescents) uglavnom biti svuda prisutne, ali će LED i OLED ipak biti daleko efikasnije od njih - kaže James Brodrick, elektro inženjer u Ministarstvu energetike.

Projektni biro SALA Architects iz Minesote projektovao je kuću za odmor koja danas koristi kao dom. Izgradnja je poverena firmi Northwood Construction iz Viskonsina.
Net zero kuće - kuće čija je potrošnja energije na godišnjem nivou jednaka nuli (potražite više na ovom sajtu). Trostruko zastakljivanje, PV paneli, toplotne pumpe...

Zeleno za hranu

Podstaknut javnim i privatnim zahtevima razvoj energetski efikasnih proizvoda stvara se i dugoročno tržište energetski štedljivih kuća. Možda jeste dodatno potpomognuto i krizom, kao i vladinim merama kroz poresku politiku, ali teško da će nestati i kada se ekonomija oporavi.

- Postoji viđenje sada da ćemo, kako ekonomija raste, videti ponovo oštar rast cene energije - kaže Kermit Baker, glavni ekonomista u AIA i direktor Remodeling Futures programa na Joint Center for Housing Studies, Univerziteta Harvard - Zato graditelji koji misle o budućnosti već uveliko pričaju o net-zero kućama (net zero potražiti na našem sajtu) i visokoefikasnim kućama (npr. high-performance building).

- Sve ovo prati ambiciozni Passivhaus standard (vidi tab na kraju teksta) nastao u Nemačkoj i koji samo što nije eksplodirao u SAD, kaže Stephen Aiguier iz firme Green Hammer (Portland, Oregon).

Takođe, vladine mere za upotrebu energije su sve strožije. Vezija dokumenta o standardima za uštedu energije za 2009. godinu (International Energy Conservation Code), koji služi kao model za ustanove širom SAD, podrazumeva oko 15% veću energetsku efikasnost od verzije iz 2006. godine. Konsultant za zelenu gradnju Jay Hall uveren je da će sleći biti još oštriji, i to za istu stopu od 15% do 2012. godine.

Energetska efikasnost možda je sada svima na prvom mestu, ali uspavana tema u okviru cele problematike vezane za brigu o okruženju, po oceni graditelja i ekologa biće ušteda vode (za više o ovoj temi na našem sajtu kliknite na tab „ušteda vode“ na kraju teksta).

- U poslednje vreme vidimo da se ušteda vode primenjuje i u regionima gde voda obično ne predstavlja problem – kaže Virginia Lee, vođa tima za WaterSense program EPA-e (o programu i EPA-i potražiti više a našem sajtu na tabu na kraju teksta) – Rast populacije i starenje infrastrukture su glavni faktori koji koji utiču na manjak vode. Međutim, svedoci smo sve dostupnijih i efikasnijih rešenja i proizvoda u poslednjih nekoliko godine.

Firma Pilgrim Building (link na kraju teksta) izgradila je ovu kuću uz pomoć konstruktivnih termoizolacionih panela - SIPs (Structural insulated panels). Projektovali su je Christopher Cobb iz biroa CF Architecture i Camille Urban Jobe iz Urban Jobe Architecture, oboje iz Ostina, Teksas.

Branson Fustes, izvođač iz firme Pilgrim Building (Austin, Teksas), počinje da oprema svoje kuće instalacijama za sakupljanje kišnice:

- Niko ne razmišlja o vodi zato što je tako jeftina. Pitanje koje postavljamo jeste: a koji je to trenutak kada voda postaje daleko skuplja?

Sa njim se slaže i Turko Semmes iz firme Semmes (Atascadero, Kalifornija) koji kaže da vodu uzimamo zdravo za gotovo, ali će se mnogi vrlo brzo zainteresovati za ovu temu. Čak i na severozapadu SAD, u kišnom pacifičkom pojasu, graditelji se pripremaju za skok cene vode:

- Mislim da će zvanična potrošnja vode biti sve značajnija kako cena bude išla na gore – kaže Peter Kilpatrick iz firme Ravenhill Construction (Friday Harbor, Vašington) - Mi često izvodimo sisteme za sakupljanje kišnice i to samo za punjenje vodokotlića.

Pitanje prefabrikacije

Dok se čini da se graditelji kuća slažu da će zelena gradnja postati još značajnija do 2020. godine nego što je to slučaj danas, njihovo mišljenje o prefabrikaciji se razlikuje. Većina njih koristi neke gotove elemente, kao što su gotove krovne rešetke (roof trusses) ili elementi za opremanje prostorija u enterijeru (kuhinjski nameštaj, dnevne sobe i sl).

Pokrenuti nedostatkom dobro obučene radne snage, sveprisutnost CNC mašina i interesovanje za smanjenje otpadnog materijala, mnogi investitori će se verovatno opredeljivati za tipska rešenja kuća u narednih nekoliko godina.

- To se već događa - kaže Benson (gorepomenut, Bensonwood) - danas su već uobičajena rešenja kao što su gotovi razvodi za vodovod (plumbing manifold - potražiti fotografiju niže u tekstu).

Chris Nicely iz firme Clayton Homes (Maryville, Tenesi) slaže se da će ovo tržište doživeti dalji proboj prefabrikacije i gotovih elemenata za krovove, podove i instalacije i veruje da će i manje forme loklanog karaktera radije da se okrenu rešenjima koja na gradilište stižu potpuno ili delimično izvedena.

Page Repp, arhitekta i izvođač iz Arizone raduje se većoj dostupnosti pripremljenih proizvoda koji uključuju i završne radove, kao što su na primer metalni termoizolovani sendvič paneli:

- Mislim da će ovakvi proizvodi postati sasvim uobičajeni u gradnji individualnih kuća. Uvek je postojao trend da se smanji količina radne snage koliko god je to moguće.

Čak i kompanije koje su imale najrazvijeniju kulturu ručne majstorske izrade sve više uviđaju da ovakvi proizvodi mogu da poprave kvalitet njihovih projekata. Mnogi majstori i ekipe izvođača koji su poznati kao odlični tesari koriste vrstu prefabrikovanih drvenih greda sa osnovom od OSB-a (I-joist - na fotografiji ispod) već godinama. Razlozi su jednostavni: njima se lakše radi, stabilne su i jednake.

postavljanje gotove prefabrikovane rešetke na
krov drvene kuće građene na licu mesta
I-joist - prefabrikovani elementi za izradu tavanica
kuća građenih na licu mesta

Neki graditelji individualnih kuća, kao što je Mandell i njegovi partneri iz pomenute firme Sandy Spring Builders zašli su dublje u modularni pristup prefabrikovanim konstrukcijama. Oni i dalje rade kuće koje su izrađene na licu mesta (stick-built), ali takođe grade i kuće uz pomoć gotovih panela. Međutim, oko polovine onoga što rade čine kombinacije uobičajene gradnje i upotrebe prilagođenih modularnih kuća sopstvenog brenda (Sandy Spring Classic Homes) koje rade u partnerstvu sa firmom  Haven Custom Homes (Linthicum, Merilend).

Firma Haven je u ulozi podizvođača i izvodi konstruktivne module u nekoj od svoje dve fabrike. Zatim ih isporučuje na gradilište, postavlja na temelje koje je izradila firma Sandy Spring. Ona zatim nastavlja sastavljanje i oblaganje konstrukcije, kao i izradu svih unutrašnjih i spoljašnjih završnih radova.

Ovako napravljene kuće jednako su kvalitetne kao i one koje firma u potpunosti izrađuje na licu mesta (istog tipa ili uz pomoć panela), ali zato je vreme izvođenja kraće za 50-65%. Zato u firmi veruju da se tek sprema vreme prodora modularne gradnje u konvencionalni način izgradnje individualnih kuća, ali sumnjaju da će tradicionalna gradnja na licu mesta biti u potpunosti potisnuta:

- Mislim da će i dalje neke kuće biti modularne a neke ne. Neke kuće koje gradimo isuviše su složene da bismo ih mogli uraditi kao modularne, ali postoji i to da neki klijenti vole iz dana u dan da budu uključeni u odluke koje sa sobom nosi gradnja na licu mesta – kaže Mandell.

plumbing manifold - centralni blokovi instalacija za vodu stižu na gradilište gde se jednostavno ugrađuju i povezuju sa kompletnim instalacijama (potrošna voda, voda za grejanje iz solarnih kolektora, geotermalnih sistema, itd)

Iako modularna gradnja može donekle biti jeftinija od konvencionalne, mnogi koji imaju iskustva sa ovim konceptom i dalje su oprezni sa tim da ipak nije toliko jeftina. Godine 2008. Connell je gradio jednu takvu modularnu LEED kuću u Vermontu za 1.980 dolara po kvadratnom metru, uključujući geotermalni sistem za grejanje:

- Nikada ne bih uspeo da napravim takvu kuću sa standardnom gradnjom na licu mesta za te pare – kaže Connell – Ali, medijska larma u vezi sa prodorom prefabrikacije previše je povećala očekivanja klijenta u vezi sa cenom radova pa se sve završilo njihovim razočarenjem u vezi sa finalnim troškovima.

Pored sopstvene izvođačke prakse, Connell vrši nadzor za Connor Homes (Middlebury, Vermont), kompaniju sa 40-godišnjim iskustvom radu sa panelima koja proizvodi tipske i kuće po narudžbini u kolonijalnom stilu, popularnom u SAD.

Mnogi graditelji u SAD smatraju da je gradnja panelima logična evolucija. Sada sa panelima na gradilište stiže i ugrađena stolarija, i prozor, koji se ne tako davno izrađivao na licu mesta, sada se smatra sastavnim delom zida.

Promena navika

Bez obzira koliko će prefabrikacija postati popularna u narednih 10 godina, izvođači koji rade na licu mesta i dalje će imati svoje mesto na tržištu. I pored primene nekih modularnih rešenja, oni će morati još mnogo toga da odlučuju na licu mesta i odlučuju prema lokaciji kaže Jerry Smalley, direktor u firmi Haven Custom Homes.

Gradnja na licu mesta ostaje na tržištu bez obzira koliki će njen udeo biti, i da li će biti dominantni koncept gradnje ili će biti reč o različitim specijalnostima.

Još jedna velika prilika u građevinarstvu u SAD (ali i svuda širom planete) biće različite sanacije, rekonstrukcije, poboljšanja, itd. Sređivanje postojećih objekata doneće više radnika na gradilišta. Prefabrikacija će u ovom poslu ipak imati brojna ograničenja. Tu je i već pomenuta želja nekih investitora da korak po korak odlučuju prilikom izgradnje svoje kuće umesto da se odjednom opredele za sve detalje.

Niko ne može da predvidi kako će izgledati individualna kuća 2020. godine, ali, Heraklit je rekao i: Veliki rezultati zahtevaju velike ambicije.

Skupljanje kuća

Kao što većina izvođača i arhitekata zna, kuće postaju sve manje. U drugom tromesečju 2007. godine prosečna jednoporodična kuća u SAD imala je 232m2, da bi u istom periodu, samo dve godine kasnije, prosečna površina kuće pala na 222m2. Ali, da li se ovo odnosi i samo posmatrajući kuće građene tradicionalno, na licu mesta?

Arhitekta Russell Versaci iz Virdžinije primećuje da se opšti pogled klijenata na duću promenio. On kaže da oni i dalje žele odličan kvalitet i dobar dizajn. Ali se dogodila ogromna promena opisana u pitanju: Kolika mi je kuća zaista potrebna? Sa njim se slaže i kolega Jim Zack sa drugog kraja zemlje, iz San Franciska objašnjavajući da ljude sve više zanima pitanje kvaliteta nego kvantiteta.

- Kako zemljište postaje sve skuplje kuće će u budućnosti verovatno biti sve manje - kaže izvođač Tom Hinerfeld iz firme Hinerfeld-Ward (Los Anđeles, Kalifornija), a arhitekta Kenneth H. Workman iz Sinsinatija dodaje - Baš kao i porodice... Zato verujem da će kuće biti manje, ali efikasnije i savremenije.

Pomenuti Baker iz AIA kaže da je ovo slučaj još od 2004. godine kada su vlasnici kuća primetili da dodatnom sobom ne mogu postići i veću cenu na tržištu, dakle, pre ekonomske krize. On veruje da će naredne godine obeležiti funkcionalne kuće koje se lako mogu optimizovati prema potrebama različitih korisnika, projektovane i izvedene u skladu sa lokacijom i funkcijom koja im je data - kuće koje će zaista oslikavati način na koji se u njima živi.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;