INFONET-468X60-BANNER

„Holcim“: Predložili smo prodaju „Holcima Srbija“, a ne zatvaranje

11.07.2014. | Tanjug

Švajcarska kompanija „Holcim“ predložila je prodaju svoje imovine u Srbiji, a ne zatvaranje, ali to još nije konačna odluka, navedeno je u odgovoru iz sedišta te kompanije u Cirihu na pitanje „Tanjuga“ kakva je sudbina „Holcim Srbija“ posle najavljenog spajanja „Holcima“ sa francuskim „Lafaržom“.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Da bi dobili saglasnost regulatornih tela za najavljeno spajanje, proizvođači cementa, švajcarski „Holcim“ i francuski „Lafarž“, moraće da prodaju imovinu u vrednosti oko pet milijardi evra. Te kompanije su navele da traže zainteresovane za kupovinu svoje imovine u više zemalja, između ostalog i Srbiji. „Holcim“ ima cementaru u Popovcu kod Paraćina, a „Lafarž“ u Beočinu.

Kompanija „Holcim“ tvrdi da planira da proda svoj biznis u Srbiji, a ne da ga zatvori, kao posledicu spajanja sa „Lafaržom“, ali i dodaje da je sve to još u fazi predloga.

- Ovaj predlog za prodaju „Holcimove“ imovine može biti revidiran i može predstavljati predmet dalje diskusije sa regulatornim organima, a može biti i predmet sporazuma sa našim poslovnim partnerima, kada je to od izuzetnog znacaja – navodi se u odgovoru „Holcima“.

Kompanija napominje da se prodaje veoma kvalitetna imovina i gotovo da ne postoje razlozi zbog kojih bi potencijalni kupac krenuo u restrukturiranje, ali i dodaje da će o tome odlučivati novi poslodavac. U „Holcim“u navode da je širok spektar finansijskih i industrijskih potencijalnih kupaca sa različitih geografskih lokacija i da su već pokazali interesovanje za imovinu „Holcim Srbija“, ali ne navode o kome je reč. Spekuliše se, međutim, da bi kupac „Holcima Srbija“ mogao da bude meksički „Cemeks“ koji biznis u Evropi seli na zapadni Balkan.

Kompanija „Holcim“ je pocetkom jula objavila da kupuje od meksičkog „Cemeksa“ kapacitete u Nemackoj, a „Cemeks“ je prodao svoje kapacitete „Strabagu“ u Austriji i Mađarskoj. Posle osnivanja „Cemeks Hrvatska“ i „Cemeks BiH“, ta kompanija je prošle godine osnovala i „Cemeks Srbija“, a velikoprodaju cementa obavlja u Kruševcu, Knicu, Kraljevu i Nišu.

To, kažu poznavaoci, ukazuje na zaključak da je „Cemeks“ jedan od najozbiljnih potencijalnih kupaca „Holcim Srbija“, koji u svom sastavu, pored cementare u Paraćinu, ima i proizvodnju betona, eksplaotaciju šljunka i peska, kao i reciklažu.

- Značaj cementare za Paraćin je veliki, jer više stotine porodica direktno i indirektno zavisi od njenog rada – kaže predsednik opštine Paraćin Saša Paunović. - Na ime raznih taksi budžet Paraćina prihoduje od „Holcim Srbija“ godišnje 85 miliona dinara.

Paunović ističe da je važno da cementara nastavi da radi, da proizvodi i da u nju dođe ozbiljan vlasnik.

Švajcarska kompanija je u proteklih 12 godina uložila 100 miliona evra u paracinsku cementaru. Kapacitet cementare je 1,3 miliona tona, a „Holcim Srbija“ zapošljava 380 radnika.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;