INFONET-468X60-BANNER

Fabrika Keramika nikad u goroj situaciji

09.07.2013. | Danas

Dvomesečni štrajk radnika Keramike iz Mladenovca prošle jeseni i sporazum kojim su se poslodavci još u novembru obavezali da će isplatiti sve zarade koje duguju zaposlenima – nije urodio plodom. Fabrika se sada, tvrde radnici, nalazi u još goroj situaciji nego u septembru kada je počeo štrajk.

- Preduzeće beleži gubitak u poslovanju petu godinu zaredom, dugovanje za neisplaćene zarade je 1,8 miliona evra, šikaniranje se nastavlja, a proizvodnja je potpuno obustavljena 16. maja. Vlasnici su u međusobnoj svađi oko podele plena i najverovatnije, po svim pokazateljima, doći će do zatvaranja jedine fabrike ove vrste u Srbiji, nakon 60 godina rada – objašnjava trenutnu situaciju u fabrici glavni poverenik sindikata Nezavisnost u ovoj firmi Dragan Marković.

Keramika postoji još od 1950, a 76,3 odsto kapitala 2008. kupio je konzorcijum dva povezana preduzeća, Inter gas iz Beograda i Oil Bg iz Bugarske za 1,12 miliona evra. Marković tvrdi da je prema ugovoru u prvih 18 meseci trebalo da ulože u firmu tri miliona evra, ali da to nije učinjeno, kao i da je Agencija za privatizaciju, koja je februara prošle godine potvrdila uspešnu prodaju, 11 puta odlagala rok za ispunjenje svih uslova.

Štrajk nezadovoljnih radnika jesenas okončan je, uz posredovanje Agencije za mirno rešavanje sporova, zaključivanjem sporazuma između poslodavca i Štrajkačkog odbora o načinu i rokovima rešavanja spornih pitanja. Međutim, prema rečima Markovića, nijednu od sporazumom dogovorenih obaveza vlasnik i poslodavac nisu ispoštovali.

- Vlasnici su potom za 25. april zakazali i vanrednu Skupštinu akcionara sa jedinom tačkom dnevnog reda, a to je otvaranje postupka likvidacije firme sa namerom da se međusobno namire, jer preduzeće Inter gas potražuje 4,2 miliona evra od Keramike, odnosno onoliko koliko su je zadužili tokom privatizacije – napominje naš sagovornik.

Skupština nije održana jer su, kako ističe Marković, vlasnici jedni drugima uskratili predstavnička ovlašćenja za zastupanje, a pojedinačno nisu mogli da obezbede kvorum. Poziv za Skupštinu i predlog odluke o likvidaciji objavljen je i na sajtu firme.

- Vlasnici su ostali nemi za sve zahteve sindikata fabrike, koji je u više navrata tražio održavanje hitnog sastanka radi sprečavanja propasti fabrike, a bave se samo svojim međusobnim trvenjima i svađama oko toga ko je čije pare potrošio – ističe Marković.

Pomoć mladenovačkoj Keramici nije stigla ni od države, koja je, kako kaže Marković, takođe ostala nema na sve pozive za pomoć.

Besmislice

Jedan od vlasnika Inter gasa Aleksandar Pantović jesenas je našem listu rekao da su, računajući i cenu u privatizaciji, dosad uložili 9,2 miliona evra, da je za taj novac mogla da se sagradi nova fabrika i da su tvrdnje štrajkača da oni hoće da upropaste fabriku i gurnu je u stečaj "besmislene".

"Učinićemo sve da Keramika bude uspešno i profitabilno preduzeće", istakao je Pantović, napominjući da su po dolasku zatekli mnogo goru situaciju nego što je bilo prikazano u tenderskom prospektu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;