INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Srbija ulaže 3,2 milijarde evra u kanalizacioni sistem i postrojenja za preradu vode

31.01.2024. | Gradjevinarstvo.rs

U planu je izgradnja 5.000 kilometara kanalizacione mreže i 159 postrojenja za preradu otpadnih voda u okviru projekta "Čista Srbija". Ovaj plan obuhvata 73 jedinice lokalne samouprave, kako je za RTS izjavio Dušan Radonjić, pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Prerada vode

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Projekat, čija je vrednost procenjena na 3,2 milijarde evra, finansira se iz kineskog kredita. Trenutno je u toku prva faza projekta koja se odvija na 14 lokacija, uključujući izgradnju 680 kilometara kanalizacione mreže i 25 postrojenja za preradu otpadnih voda. Radonjić je naveo da je izgrađeno 60% planirane kanalizacione mreže, dok su postrojenja još u fazi projektovanja, objavljeno je na sajtu Ministarstva.

Prema njegovim rečima, druga faza projekta uključuje izgradnju 9 postrojenja za preradu otpadnih voda u 9 jedinica lokalne samouprave, a za ovo se čeka druga tranša kineskog kredita.

Pored ovog projekta, Radonjić je istakao i projekat "Veliko selo" koji podrazumeva izgradnju centralnog gradskog prečistača otpadnih voda u Beogradu. Njegov kapacitet će moći da zadovolji potebe 1,5 miliona stanovnika. Prva faza ovog projekta obuhvata izgradnju centralnog gradskog kolektora, a početak radova se očekuje u drugoj polovini godine.

Radonjić je takođe pomenuo saradnju sa Nemačkom razvojnom bankom zahvaljujući kojoj je nedavno izgrađeno moderno postrojenje za preradu otpadnih voda u Vranju, a u planu je izgradnja još četiri postrojenja u Požarеvcu, Trstеniku, Jagodini i Pirotu.

Kao odgovor na pitanje o industrijskim otpadnim vodama, Radonjić je naglasio važnost usklađivanja industrije sa ekološkim standardima, uključujući obavezu postavljanja postrojenja za tretman otpadnih voda unutar industrijskih kompleksa do kraja 2025. godine.

Istakao je da ovim planovima ministarstvo želi da nadoknadi decenije zaostatka, suočavajući se sa izazovima kao što su kapaciteti domaće građevinske industrije, nedostatak stručnog kadra i podizanje svesti o važnosti ovih pitanja.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;