Otvoren rudnik bakra "Cerovo" kod Bora

10.05.2012. | Tanjug

U rudniku bakra "Cerovo" kod Bora, koji je zatvoren pre deset godina, danas je ponovo počela proizvodnja, za koju je Rudarsko-topioničarski basen "Bor" obezbedio oko 18 miliona evra iz sopstvenih sredstava, očekujući godišnji prihod od oko 100 miliona dolara i čistu dobit od oko 45 miliona dolara.

- Stigla je nova oprema za topionicu i rudnik, zaposleni su novi ljudi, naročito je značajno što su mladi ljudi dobili posao prvi put - rekao je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić na svečanosti u Boru.

- Borani su znali koja su njihova prava i obaveze i bili su spremni da se pobune u zaštiti svojih prava. Zato i nije došlo do privatizacije. Pokazalo se da je basen "Bor" stao na noge, da su zaposleni ovo uradili sopstvenim sredstvima i danas je ovo stabilno preduzeće - naglasio je Ćirić.

Ministar ekonomije je podsetio da su prosečna mesečna primanja u RTB "Bor" oko 60.000 dinara, a rudari u jami Cerovo imaju i do 100.000 dinara.

- Svi oni koji nešto pitaju treba da dođu ovde, odu u jamu i vide kako izgleda raditi u jami - kazao je Ćirić.

Obraćajući se rudarima, generalni direktor RTB Bor "Blagoje Spaskovski" rekao je da je većina posla obavljena sopstvenim snagama, da je na poslovima revitalizacije bilo samo sedmoro radnika iz firmi van Bora.

- Uložili smo 18 miliona evra sopstvenih sredstava. Ostvarili smo i neke rekorde - naglasio je Spaskovski i naveo da su 230 radnika za 50 dana sami napravili cevovod dug 49 kilometara, a njih 153 će u "Cerovu" ostati da radi za stalno.

Prema rečima Spaskovskog, rudnik ima procenjene rezerve od oko 2,5 miliona tona rude, a iskorišćenje će biti više od 82%.

- Ono što je takođe značajno je da će prihod iz ovog rudnika biti oko 100 miliona dolara, a čista dobit biće 45 miliona dolara. Takođe je značajno da će u novom rudniku biti zaposlen priličan broj žena, a naročitu pažnju ćemo posvetiti zapošljavanjuj lokalnog stanovništva, pre svega iz Velikog Krivelja - rekao je Spaskovski.

Vezane vesti:

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Kordunas 12.11.2018.
Nadamo se skorom početku radova i kraju tog...
Dragica 09.11.2018.
Ma kako da ne...bas joj verujemo.
Neš 01.11.2018.
Komentara 0 tako će i ostati to je sve lep...
Barmen 27.10.2018.
Ako pogledamo armiranu plocu, stub ili gred...
mile 24.10.2018.
Kada cemo mi da napravimo takav most?