SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Konačno počinje izgradnja novog "Žeželja"

09.05.2012. | Dnevnik

Na gradilištu novog železničko-drumskog mosta preko Dunava u Novom Sadu sve je spremno za pobijanje prvih šipova, temelja stubova. Kako "Dnevnik" saznaje, bušenje šipova trebalo bi da počne u četvrtak na sremskoj strani, čim se potpiše izvođački projekat, za šta je angažovana beogradska "Geosonda".

Pripremni radovi za izgradnju novog mosta počeli su krajem aprila, nakon što je dobijena dozvola. Do sada su uklonjeni ostaci stuba na petrovaradinskoj strani i proširen je nasip, a s novosadske strane se odvaja pešačka staza od gradilišta. Do kraja nedelje ukloniće se ostaci stuba i na bačkoj strani da bi se mogli pobijati šipovi.

Kako saznaje "Dnevnik", temelji postojećih stubova izvan vode će se delimično koristiti za izgradnju novih, ali će se proširiti jer će budući most biti širi od pre 13 godina porušenog: imaće dve drumske, dve pešačke trake i dva koloseka, dok je bivši imao samo jedan. U vodi će se graditi potpuno novi stub.

Čim se uklone ostaci preostalog stuba, desetak metara dalje premestiće se i gasovod i dva cevovoda za snabdevanje vodom, što će uraditi novosadska firma "Graditelj" i NIS "Naftagas". Glavni izvođač radova, konzorcijum dve španske firme "Azvi" i "Horta Koslada", te italijanski "Tadei" uklanjanje preostalih delova stubova poverio je jagodinskoj firmi "Mat", a "Mostogradnja" će montirati konstrukciju.

Na gradilištu s petrovaradinske strane formirano je kontejnersko naselje za potrebe izvođača radova i nadzornog organa, koji je poveren nemačkoj firmi "DD-international". Čelik za izgradnju mosta dopremaće se po utvrđenoj dinamici iz Poljske, mostovska konstrukcija će se proizvoditi u Italiji, a njene delove ovde će montirati "Mostogradnja".

Vezane vesti:

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;