INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Obnova skulptura "Konji vrani"

16.03.2012. | Večernje novosti

Obnova skulptura "Konji vrani" koja se nalaze ispred Narodne skupštine konačno bi trebalo da počne naredne nedelje. Ovo će biti drugi pokušaj "umivanja" čuvenog dela vajara Tome Rosandića, jer je konkurs za izvođača radova prošle godine prekinut zbog zime. To će biti prvi remont "konja" koji već 75 godina "čuvaju" parlament.

- Osim vajarskog dela, radiće se i popravka dva velika kandelabra koja osvetljavaju Skupštinu, ali i ogromnog lustera ispred glavnog ulaza. Vrednost radova procenjena je na 5,5 miliona dinara, bez poreza. Na konkurs koji raspisujemo naredne nedelje mogu da se prijave preduzeća koja se bave konzervatorsko-restauratorskim radovima i imaju posebne licence za ovakvu vrstu posla - objašnjava, za "Novosti", Milan Brzaković, pomoćnik generalnog sekretara parlamenta.

- U komisiji će biti i predstavnik Narodnog muzeja. Potrebne su i dozvole Zavoda za zaštitu spomenika. Na "Konje vrane" i kandelabre postavićemo skele i radovi će se odvijati na otvorenom, dok ćemo luster skinuti i odneti na popravku, jer je nezgodno stavljati skele na ulaz u zgradu.

Procene kažu da su se na "Konjima" nakupili korozija, rđa i čađ, koji će morati da se skinu. Takođe, biće izvađeni i geleri koji su konjima "uspomene" iz bombardovanja Beograda 1941. godine. Kada se posao završi, "Konjima vranim" biće vraćena originalna zelenobraonkasta boja.

U timu koji će raditi moraju biti i likovni umetnici i vajari. Plan je da se do maja završi administrativna procedura i da se "čekići" čuju od ovog meseca, pa do jula.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;