INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Grci ne mogu da plaćaju održavanje zgrada

28.11.2011. | Marija Paravantes | SETimes

Prvo je bio poznat kao porez solidarnosti. Onda je postao porez na imovinu. Sada, sa smanjenjem plata i drugim većim porezima, mnogi Grci koji žive u stanovima ne mogu da priušte troškove mesečnog održavanja zgrada.

Većina stanovništva živi u urbanim stambenim zgradama, a uobičajena je praksa za svakog vlasnika da preuzme obaveze nadzornika na godinu dana. Nadzornik je zadužen za popravke u zgradi, održavanje, bezbednost, čišćenje, održavanje zelenih površina, održavanje liftova, kontrolu štetočina, račune za električnu energiju i vodu i prikupljanje novca za kupovinu lož ulja za zimu. Sada niko ne želi tu obavezu, jer mnogi vlasnici i stanari odbijaju ili nisu u stanju da plate.

Ako vlasnici ne plaćaju lož ulje, čak će i oni koji plaćaju u nekom trenutku ostati bez njega kada ga nestane. "Nema svrhe", kaže stanovnik Halandrija Janis Zaharopulos. "Ja jednostavno nemam vremena da jurim ljude da bi ih naterao da plate ili da se bavim svim pritužbama. A sigurno neću platiti iz sopstvenog džepa."

Ranije su nadzornici zgrada dobijali manju platu za svoje usluge. Danas u mnogim zgradama postoji dogovor da će se svi stanari smenjivati.

Vlasnica jedne zgrade kaže da je izgubila jednog stanara, jer nijedan drugi stanar nije platio održavanje ili račun za grejanje. Katerina, trenutna nadzornica jedne zgrade, žali se da iz svog džepa plaća račune zgrade za grejanje. "Čak i ako znate ko nije platio, ali koristi grejanje, šta da radite, da ih izvedete na sud i platite još više?"

Vlasnici jedne zgrade u centru Atine odlučili su da čiste sami kako bi smanjili troškove. "U našoj zgradi ima šest stanova", priča Sofija, 32-godišnja arhitektkinja koja je prošle godine postala nadzornik. "Svako od nas može da očisti ispred svojih vrata, a svake nedelje neko od nas može da očisti ulaz. Tako ćemo uštedeti 100 evra mesečno."

Kostas Stratis, šef prodaje u Diksons Jugoistočna Evropa izjavio je za SETimes da je došlo do znatnog porasta prodaje uređaja za klimatizaciju, koji se, u nekim slučajevima, kreću od 20% do 100%. Stratis, koji zastupa prodajni lanac Kovovolos, sa 102 prodavnice u Grčkoj, naglašava da kupce sada više zanimaju alternativna rešenja za grejanje, koja se pokazuju kao isplatljiva. "Na primer, sa inverter tipom klima uređanja potrošači mogu znatno da uštede, u poređenju sa konvencionalnim sistemom grejanja."

"Kupci se okreću alternativnim oblicima grejanja", dodaje Dimitris Mamalis, mašinski inženjer iz Kokotasa, jednog od najvećih prodavaca Mitsubishi sistema za grejanje i hlađenje. "Ljudi ozbiljno razmišljaju da svoje grejanje na gas zamene sistemima na pelete, na kojima se više uštedi."

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;