Za brži internet mora i da se plati

07.07.2011. | 24 sata

Za skidanje filma sa interneta od oko 700MB, u Srbiji sa prosečnom brzinom od oko 3Mb/s je potrebno oko sat vremena. U Rumuniji, gde je internet 7 puta brži, korisnici do istog filma dolaze za 5 minuta. Da bi dostigla ovaj nivo našoj zemlji su potrebna velika ulaganja.

Srbija je na listi zemalja po brzini protoka interneta na sajtu netindex.com zauzela 88 mesto, sa brzinom od 3,28Mb/s. Najbolje plasirana je Južna Koreja, a od nas su bolje plasirane i Makedonija, Crna Gora, Slovenija, Hrvatska, Rumunija i Bugarska.

Direktor Ratela Milan Janković kaže da je u Srbiji problem mrežna struktura i njen kvalitet. "Za brži protok neko mora i da plati. Treba uložiti u mrežu za pristup i metalne kablove, kroz koje je prolaz ograničen, zameniti optikom koja bi znatno povećala brzinu", kaže Janković i dodaje da treba povećati i broj servisa.

On kao primer zemlje koja je prepoznala važnost ulaganja u ovaj sektor navodi Francusku koja je za razvoj širokopojasnog interneta uložila oko 4,5 milijarde evra.

Prihodi od interneta nisu mali. Samo u 2010. premašili su 13 milijardi dinara. Problem je što se veliki deo prihoda ne vraća u Telekom, već se koristi za pokrivanje različitih budžetskih stavki. Pre 15 godina u Srbiji je dominirala dial-up konekcija. Danas je vodeću ulogu preuzeo ADSL, a internet preko dial-up kači 5% korisnika.

Državna sekretarka za Digitalnu agendu Jasna Matić nedavno je izjavila da su brzina i dostupnost interneta u Srbiji daleko od onoga što nam treba, a da je osim nerazvijene infrastrukture razlog i nerazvijeno tržište.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


PALISADA
PALISADA
BEOGRAD-BORČA
www.palisada.rs

SION NET
SION NET
NOVI BEOGRAD
www.sionnet.rs

GATES
GATES
BEOGRAD-ZEMUN
www.gates.co.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Ovo je predivno, Koliko god se držali priro...
Ja 02.10.2018.
Zaboravili su samo jednu sitnicu TERMITI�...
Ljiljana 16.09.2018.
Gde pronaci ovakvo kamenje? Imate li prepor...
Zoran Ciric 10.09.2018.
Lepo to zvuci nekome ko nema veze sa poslom...
emi 10.09.2018.
ovaj zakon ce verovatno sredinom veka biti ...