INFONET-468X60-BANNER

Izveštaj sa kongresa "Nove tehnologije u gradnji drvetom"

17.05.2011.

Udruženje proHolz 12. maja 2011. god. u Sava Centru je, uz podršku Inženjerske komore Srbije i Trgovinskog odeljenja ambasade Austrije, organizovalo kongres za arhitekte i građevinske inženjere pod nazivom Nove tehnologije u gradnji drvetom.

Ove godine se prijavilo preko 500 zainteresovanih osoba, dok je nešto više od 300 osoba posetilo sam kongres. Dobar odaziv i posećenost kongresa pokazatelj su da interesovanje za modernu gradnju drvetom u Srbiji svake godine dobija na popularnosti. O važnosti ovakvih manifestacija govori i odaziv predstavnika Inženjerske komore Srbije, kao i podrška koju smo dobili od strane visokoobrazovnih ustanova iz Srbije.

U okviru kongresa Nove tehnologije u gradnji drvetom obrađene su teme koje su prisutnima pružile priliku da se informišu o najnovijim inovativnim drvnim proizvodima, kao i mogućnosti sanacije i izgradnje novih objeklata upotrebom drvenih elemenata.

Nove drvne proizvode za gradnju, njihove karakteristike i mogućnost primene prisutnima je predstavio prof. dr Hrvoje Turkulin.

Na primeru stambenog kompleksa izgrađenog u Beču gospodin Johannes Kaufmann pokazao je prisutnima na koji način se upotrebljava drvo kao građevinski materijal i da ono bez sumnje odgovara svim zahtevima urbanih sredina.

Mogućnosti rehabilitacije graditeljskog fundusa primerom sistema drvenih struktura i analizu uticaja seizmičkog dejstva na stabilnost konstrukcija nadograđenih objekata sa fokusom na objekte izgrađene na prostoru Srbije i specifičnosti vezane upravo za to podneblje, prezentovali su prof. dr Vojislav Kujundžić i prof. dr Tatjana Kočetov.

Ove godine posebnu pažnju smo posvetili i kontroli rizika požara drvenih konstrukcija, sa osvrtom na stanje u Srbiji. Ovu temu prezentovao je prof. dr. Milovan Vidaković.

Drvo kao idealni građevinski materijal za nadograđivanje postojećih objekata u urbanim sredinama bila je tema dipl.ing.arh. Petera Zinganela. Na primeru upotrebe drvenih elemenata za nadogradnju objekta izgrađenog tokom XIX veka prikazano je kako drvo može estetski i konstruktivo zadovoljiti i najstrožije uslove za izgradnju.

Završno predavanje održao je dipl.ing.arh. Josef Hohensinn. Tema njegovog predavanja bila je sanacija stambenog objekta izgrađenog 1950. godine. Nakon sanacije, koja je izvedena uglavnom upotrebom drvenih elemenata, ovaj objekat deklarisan je kao niskoenergetski objekat.

Tokom kongresa svi učesnici su imali priliku da posete izložbu preduzeća, koja su svojom delatnošću direktno ili indirektno vezana za teme kongresa. Izložbu su činili predstavnici 15 preduzeća, kako iz Srbije tako i iz inostranstva. Cilj ove izložbe bio je omogućavanje učesnicima kongresa direktan kontakt s preduzećima, koja mogu ponuditi proizvode, predstavljene u okviru predavanja.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;