INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

CIP projektuje pešačko-biciklistički most od Ade Ciganlije do Novog Beograda

04.03.2024. | Politika

Posao projektovanja nove pešačko-biciklističke veze između Ulice omladinskih brigada i Ade Ciganlije dodeljen je Saobraćajnom institutu CIP na tenderu koji je raspisala Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Predloženi izgled mosta (Foto: Urbanistički zavod Beograda/Nacrt PDR-a za pešačko-biciklistički most preko Save, screenshot)

Ovaj projekat, vredan 106,39 miliona dinara bez PDV-a, predstavlja značajan korak ka unapređenju urbane mobilnosti i povezivanju stambenih delova grada sa zelenim i rekreativnim zonama.

Kako navodi Politika, projektantu je dat rok od 765 dana za dostavu dokumentacije, uključujući idejno rešenje, lokacijske uslove, idejni projekat, projekat za građevinsku dozvolu i rešenje o građevinskoj dozvoli. Ovo ukazuje na to da bi izgradnja mosta mogla započeti na proleće 2026. godine, ukoliko sve bude teklo prema planu.

Budući most, dužine 520 metara i širine oko šest metara, biće namenjen isključivo pešacima, biciklistima i laganijim ekološkim vozilima poput trotineta i skejtova, bez mogućnosti prolaska kolskog saobraćaja. Pristupne rampe će biti iste širine kao i most, koji će povezivati Novi Beograd i Čukaricu, a posebna pažnja biće posvećena njegovom dizajnu kako bi se uklopio u prirodni i urbanistički kontekst obale reke Save i Ade Ciganlije.

Međutim, projekat se suočava sa otporom dela javnosti, posebno stanovnika Novog Beograda, koji smatraju da izgradnja mosta nije prioritet i da bi sredstva trebalo usmeriti na razvoj biciklističko-pešačke infrastrukture unutar samih blokova, obnovu doma zdravlja, proširenje kapaciteta škola i vrtića...

Politika piše da je više od 10.000 ljudi potpisalo peticiju protiv izgradnje mosta, ističući da bi njegova realizacija narušila izgled i ambijent tog dela grada.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;