INFONET-468X60-BANNER

U Lisabonu nagrađeni studenti arhitekture

07.07.2023. | Gradjevinarstvo.rs

U Lisabonu je održano 18. međunarodno takmičenje "Architecture Student Contest" u organizaciji kompanije Saint-Gobain, na kojem su učestvovali predstavnici više od 167 univerziteta iz 30 zemalja.

Izložba radova iz celog sveta

Izložba radova iz celog sveta (Foto: Saint-Gobain)

Zadatak koji je trebalo da realizuju je renoviranje postojeće zgrade koja će se koristiti za aktivnosti iz oblasti kulture i razvoj projekta nove stambene zgrade i izrade urbanističkog projekta prizemnog javnog prostora koji povezuje dva objekta.

Cilj takmičenja je razvoj projekta koji ima pozitivan uticaj na pojedince i planetu u celosti. Zgrada je trebalo da bude energetski visokoefikasna, sa niskom emisijom ugljenika tokom životnog ciklusa i da doprinese dobrobiti stanara stvaranjem zdravih i udobnih životnih prostora.

Ove godine Srbiju je predstavljala Iva Živković, a žiri je bio veoma impresioniran visokim kvalitetom projekata koje su studenti predložili. Nagrađeno je 5 radova.

Dobitnici nagrada

Dobitnici nagrada (Foto: Saint-Gobain)

Prva nagrada je pripala projektu "Green Wave" i studentima Se Kvang Kim, Hiemin Na i Iani Kim iz Južne Koreje. Drugu nagradu je dobio projekat "The contemporary Pombalina house" tima koji su činili Marijana Sousa i Rafael Gonsalves iz Portugalije, dok je treću nagradu osvojio projekat "The Warehouse" tima iz Meksika (Alehandro Gutierez i Injigo Artigas).

Specijalna nagrada "Dwellings in Memory" pripala je studentima iz Kolumbije Končiti Eskobar i Rakel Bernal, a studentsku nagradu pod nazivom "Yellow" poneli su Magdalena Kazulak i Konstancja Staniecka iz Poljske.

Podsećamo da je takmičenje započeto 2004. godine u Beogradu, sa ciljem da studenti arhitekture, inženjeringa i dizajna budu inspirisani novim rešenjima na projektima zasnovanim na stvarnim potrebama naselja ili grada u segmentu održive gradnje, stvarajući životne prostore uz poštovanje planete i dobrobiti stanovnika.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;