INFONET-468X60-BANNER

Izmeštanje Rokovog potoka zbog izgradnje Fruškogorskog koridora

12.06.2023. | eKapija

Zbog izgradnje nadvožnjaka Petrovaradin u okviru Fruškogorskog koridora deo Rokovog potoka u ovom mestu mora biti izmešten. U urbanističkom projektu se navodi da je izmeštanje neophodno zbog novoprojektovanih stubova koji svojim rasporedom onemogućavaju postojeći način funkcionisanja Rokovog potoka.

Nadvožnjak

Ilustracija (Foto: PIxabay)

U pitanju je površina od 1,47ha u katastarskoj opštini Petrovaradin. Ovaj prostor u najvećoj meri čini neizgrađeno zemljište, a kako piše u projektu, evidentirano je i nekoliko objekata, od kojih se neki nalaze u predviđenoj novoj regulaciji potoka, na vodnom zemljištu. Moguće je rušenje objekata, ukoliko to bude neophodno zbog realizacije planiranih sadržaja, prenosi eKapija.

Prostor u obuhvatu urbanističkog projekta namenjen je vodnom zemljištu (Rokov potok), državnom putu, ulici i infrastrukturnom koridoru, kompleksu poslovanja sa stanovanjem uz Bukovački put i porodičnom stanovanju.

Državni put - u okviru koga se nalazi putni objekat - nadvožnjak Petrovaradin, kao i parcele državnog puta ispod nadvožnjaka, na kojima nije dozvoljena nikakva izgradnja. Osnov za realizaciju nadvožnjaka Petrovaradin nije ovaj urbanistički projekat, on se realizuje na osnovu Plana detaljne regulacije infrastrukturnog koridora državnog puta IB-21 na administrativnom području grada Novog Sad.

Ulica - u okviru Ulice Bukovački do planira se proširenje kolovoza na 5,5m, sa priključcima od 5m. Planira se izgradnja obostranih trotoara širine 1,6m, kao i jednostrana dvosmerna biciklistička staza sa istočne strane ulice, kao i izgradnja drumskog objekta - mosta preko novoformiranog korita Rokovog potoka.

Vodno zemljište (Rokov potok) – urbanističkim projektom definiše se nova parcela vodnog zemljišta Rokovog potoka, a na osnovu Idejnog rešenja regulacije Rokovog potoka u zoni DP 21 u Petrovaradinu.

Infrastrukturni koridor - za potrebe izgradnje komunalne infrastrukture (vodovodne mreže, formira se posebna parcela javne namene). Unutar ovog prostora ne planira se izgradnja drugih objekata osim primarnog vodovoda. Prostor će se parterno urediti u vidu travnate površine, navodi eKapija.

Porodično stanovanje - Ovoj nameni, u pojasu širine od 5m, pripadaju delovi katatarskih parcela koje su namenjene porodičnom stanovanju. Ovaj prostor je uključen u obuhvat Urbanističkog projekta jer je tehničkim uslovima JVP Voda Vojvodine definisan obostrani zaštitni pojas inspekcionih staza, širine 5m. U ovom zaštitnom pojasu potoka nije dozvoljena izgradnja nikakvih objekata, postavljanje ograde, deponovanje materijala, sadnja drveća, kao i preduzimanje drugih radnji kojima se remeti funkcija ili ugrožava stabilnost korita potoka i ometa redovno održavanje potoka. Ovaj prostor mora ostati slobodan za prolaz i rad mehanizacije koja održava potok.

Kompleks poslovanja sa stanovanjem uz Bukovački put - delovi parcela u okviru kompleksa namenjenih poslovanju sa stanovanjem. Na ovim delovima parcela, kao i u nameni porodičnog stanovanja, nije moguća izgradnja objekata, jer se nalaze u zaštitnoj zoni potoka širine 5m, neophodnih za inspekcionu stazu, koja je definisana tehničkim uslovima JVP Voda Vojvodine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;