INFONET-468X60-BANNER

Neizvesna sudbina mnogih projekata u Republici Srpskoj

16.06.2022. | Blic

U Republici Srpskoj bi realizacija stotina pokrenutih javnih investicija mogla biti obustavljena ukoliko republičke vlasti pod hitno ne reaguju na višemesečne vapaje građevinaca, koji traže da se u tendere uvrsti odredba o promeni cena jer zbog konstantnog poskupljenja repromaterijala nisu u mogućnosti da završe radove po ranije ugovorenim ciframa.

Mnogi projekti mogli bi da budu obustavljeni

Mnogi projekti mogli bi da budu obustavljeni (Foto: Pixabay)

Ivo Jokić, direktor i vlasnik preduzeća Jokić Invest iz Zvornika kaže da su Vlada RS i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS upoznati sa problemima i štetom koju trpi građevinski sektor ali da za sada, nažalost, nema pozitivne reakcije, piše portal Glas Srpske.

On ističe da su od resornog ministarstva dobili obećanje da će formirati interresornu radnu grupu koja će raditi na izmeni propisa prema kojima bi se u ugovore o tenderima uvrstila odredba o reviziji cena, prenosi Blic.

- Vlada je čak donijela odluku o formiranju tog radnog tijela, međutim od tada je prošlo više od mjesec i ništa nije urađeno. Imamo plan da se u narednim danima u ime Unije udruženja poslodavaca RS i Privredne komore RS ponovo obratimo Vladi za zahtjevom za hitno reagovanje - priča Jokić za Glas Srpske i podseća da su od pomenutog ministarstva zatražili da se u tendere ugrađuje klizna skala, odnosno da se cene nivelišu na kraju svakog meseca na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku.

Naglašava i da su pojedine građevinske firme već smanjile obim radova na projektima čiji su naručioci javne institucije, preduzeća ili lokalne zajednice, kao i da planiraju da na sudu zatraže raskid ugovora i donošenje privremene mere otpusta u izvođenju radova do okončanja postupka.

- Ukoliko se Vlada RS i ovaj put ogluši o naše zahtjeve vjerovatno će doći do masovne obustave radova. U pitanju je na stotine projekata koji se trenutno izvode. Štete koje trpimo su ogromne, ogledaju se u gubicima, a o zaradi, čak ni minimalnoj ne možemo govoriti - dodaje Jokić.

Predsednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže za Glas Srpske da se sa nemogućnošću realizacije ugovorenih obaveza, usled talasa poskupljenja, ne susreće samo građevinski sektor, već i druga preduzeća koja su vezana za javne nabavke.

- Situacija u kojoj se nalazimo predstavlja veći problem Vladi RS, nego građevincima. Postojeći propisi nisu predviđeni za ovoliki stepen inflacije i ukoliko se uskoro ne promijene bićemo u situaciju da se ne mogu sprovoditi javne nabavke ili će sudovi biti zatrpani tužbama građevinaca koji će do svog novca doći na sudu ako ne uz dogovor i izmjenu propisa - rekao je Trivić.

Za građevinske radove koje finansira javno preduzeće, lokalna samouprava, institucije Srpske ili BiH, sprovode se tenderi za izbor najpovoljnijih izvođača u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH u kojem stoji da se cena navedena u najpovoljnijoj ponudi, kao i uslovi utvrđeni u tenderskoj dokumentaciji ne mogu menjati, osim ako to nije navedeno odredbom o promenjivosti cena u tenderskoj dokumentaciji, kada se i ta odredba unosi u ugovor o javnoj nabavci, piše Blic.

Zakon o obligacionim odnosima uređuje međusobna prava i obaveze učesnika u građenju i daje mogućnost povećanja ugovorene cene u zavisnosti od povećanja cene elemenata. Ovaj zakon definiše opcije za ugovaranje cene po jedinici mere ili u ukupnom iznosu za objekat, a definisani su i uslovi pod kojima može doći do izmena povećanja ugovorene cene. Građevinci smatraju da bi se primenom ovog Zakona mogli rešiti njihovi trenutni problemi.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;