INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Gde se koristi Geotextile?

17.05.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Besprekorno lako postavljanje, jednostavna implementacija i mogućnost oblaganja svih vrsta površina, izuzetna funkcionalnost koja se ogleda u propusnosti kod površina gde je to neophodno do nepropusnih materijala koji sprečavaju nakupljanje vlage, glavni su atributi linije Geotextile podloga namenjenih zaštiti podnih površina.

Geotoxtile sivi

Geotextile sivi (Foto: Tritonex)

U nastavku predstavljamo način upotrebe Geotextile zaštitne podloge.

Odvodnjavanje, drenaža: Geotekstil mora biti postavljen između šljunčanog korita postavljenog oko drenažnih cevi i obrađenog tla. Geotekstil sprečava pronicanje i začepljenje propusnog šljunčanog korita i filtrira sitne čestice koje se ispiraju iz obrađenog tla.

Trotoari, razdvajanje i ojačanje ispod puteva: Geotekstil treba postaviti između nabijene zemlje i sloja tucanika. Ovo će sprečiti njihovo mešanje, a pomaže i u odvodnjavanju padavina i smanjuje sleganje kaldrme na liniji gaza.

Zaštitni sloj: Geotekstil pruža zaštitu postojećih obloga i nameštaja tokom radova renoviranja u stanu. Na primer, kod farbanja ili kod manjih građevinskih i instalacionih radova.

Geotextile beli

Geotextile beli (Foto: Tritonex)

Izgradnja baštenskog ribnjaka: Ovde se mora voditi računa da se pre polaganja ukloni korenje i oštro kamenje iz korita. Geotekstil mora biti postavljen u korito, preko kojeg će doći folija za jezero. Da biste zaštitili foliju za jezero, preporučljivo je da se pokrije slojem geotekstila.

Sadnja cveća: Prvo napunite dno cvetne kutije krupnozrnatim šljunkom, a zatim ih prekrijte geotekstilom tako da se tkanina preklopi do ivice sanduka. Na geotekstil treba nasuti cvetno zemljište.

Hortikultura: Najvažnija funkcija geotekstila u hortikulturi je sprečavanje nicanja korova. Takođe se koriste za sprečavanje mešanja različitih vrsta tla. Zbog svojih odličnih toplotnih izolacionih svojstava štiti od dehidracije leti i od mraza zimi.

Preduzeće Tritonex d.o.o. u svom raznovrsnom asortimanu ima liniju Geotextile podloga namenjenih zaštiti podnih površina, razdvajanju drenažnih slojeva različitih granulacija, ojačavanju i stabilizaciji tla, filtraciji, drenaži.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;